Урсула фон дер Лайен и Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет
Урсула фон дер Лайен и Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет / БГНЕС
Това стана ясно след телефонен разговор между Борисов и Урсула фон дер Лайен
България подаде документи и участва в съвместната обществена поръчка на Европейската комисия за защитно медицинско оборудване - маски, защитни очила, както и за респиратори и сетове за тестване. Това бе една от темите по време на телефонен разговор между премиера Бойко Борисов и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Срокът за подаване на документите от държавите членки изтече и в момента ЕК прави оценка на подадената информация и за нуждите на отделните държави за количества. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Ангелкова: Спират организираните екскурзии, безотговорно е да се пътува в тази ситуация

По време на разговора Борисов информира Урсула фон дер Лайен как чрез пренастройване на производствата си, български компании в момента произвеждат за лекарите и целия медицински персонал - водонепроницаеми защитни гащеризони и маски, сертифицирани по най-високите стандарти. 
 
 

България подаде документи и участва в съвместната обществена поръчка на Европейската комисия за защитно медицинско...

Публикувахте от Бойко Борисов в Вторник, 17 март 2020 г.


Във връзка с разпространена информация, че България е отказала да участва в обществената поръчка на ЕС, от правителството уточняват,  че поради технически причини страната ни не е ратифицирала Рамковото споразумение за съвместно възлагане на обществени поръчки при мерки за медицинско противодействие. За тази цел е необходимо страната ни да е с автентична езикова версия на споразумението на български език, която може да бъде изготвена единствено от преводаческата служба на ЕК. До момента преводът не е готов.

Новите престъпления: Крадци грабят стотици хиляди маски и дезинфектант от болници

Междувременно, предвид извънредната ситуация в цяла Европа, предизвикана от разпространението на COVID-19 и необходимостта от спешни мерки за борба с разпространението му, министерството на здравеопазването предложи на Министерския съвет да одобри рамковото споразумение за съвместно възлагане на обществени поръчки и да предложи на Народното събрание да го ратифицира възможно най-бързо.

Бойко Борисов и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обсъдиха възможността България да осигури наличност на защитни средства за други държави членки на ЕС след като задоволи нуждите на българския пазар. Междувременно България е в разговори с трети държави предвид липсата на достатъчна наличност в рамките на целия Европейски съюз за допълнително осигуряване на маски, защитни облекла и респиратори.