/ iStock/Getty Images
Австралийски учени картографираха имунната реакция към новия коронавирус на един от първите пациенти с коронавирус в страната, съобщи Ройтерс.

Изследването е важен етап към разработването на ваксина и лечение.

С новия коронавирус се заразиха повече от 182 260 души по света, като починалите са 7165.

Китай разреши клиничните изпитания на ваксина срещу коронавирус


Макар и повечето от заразените да са само с леки симптоми, при 20 процента от случаите болестта е тежка или критична. Смъртността от нея е около 3,4 процента.

Докато специалистите бързат да разработят ваксина, учените от института по заразни болести и имунитет "Пит Дохърти", се заеха да изучат вируса. Те изследваха кръвни проби от жена на 40 години и установиха, че имунната система реагира на коронавируса по същия начин, по който се бори с грипа.

Зараза: Това вече сме го гледали на кино (ВИДЕО)

Резултатите дават възможност на специалистите да разберат защо някои пациенти се възстановяват, а други развиват сериозни дихателни проблеми.

„Хората могат да използват методите ни, за да разберат имунната реакция на по-големи групи с COVID-19 и да разберат какво липсва при тези с фатален изход“, каза Катрин Кедзиерска, професор по микробиология и имунология от университета в Мелбърн.

Белият дом призова учените да използват изкуствен интелект за анализи за коронавируса

Наблюдавайки имунната реакция на пациентката, учените са успели точно да прогнозират кога тя ще се възстанови. Така и е станало.
БТА