/ БГНЕС
„За пети път поставям един конкретен въпрос и пет пъти получавам гробно мълчание. Има ли България държавен резерв и какво има в него?“. За отговор от управляващите на този въпрос настоя лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Нинова взе участие в дебатите по Закона за мерките по време на извънредното положение, а от парламентарната трибуна поиска информация за това с какви запаси от лекарства, дезинфектанти, защитни облекла и медицинско оборудване разполага страната.

Дариткова: Да отпаднат предвидените наказания за медиците

„Питаме и настояваме – ще отворите ли държавния резерв или се страхувате, защото, може би, това там го няма? Дайте отговор!“, подкани тя управляващите.

Лидерът на опозицията припомни, че наредба задължава за безвъзмездно предоставяне на държавните резерви на болници и домове за социални грижи.
„Кога правителството на Борисов ще изпълни Закона за държавния резерв и подзаконовите нормативни актове към него, защото българите имат нужда от тези защитни мерки, а лекарите – от тези защитни облекла и респираторни апарати? Това би било адекватна мярка и би било да се разпише в този закон“, смята Нинова.

Президентът Радев очаква Борисов за среща заради коронавируса

Според нея обещаните от правителството 1000 лева към трудовото възнаграждение на медиците не е разписано в така предложения законопроект. „Вместо това, внасяте промени в НК, с които наказвате лекарите с пробация и глоба от 300 до 1 000 лева, ако не си изпълняват задълженията. Те са ни най-важните в момента“, категорична е Корнелия Нинова.

От парламентарната трибуна тя настоя правителството да предприеме и по-строги мерки срещу ширещата се спекула със стоки от първа необходимост, заради разпространението на заразата с COVID-19.