Министърът на правосъдието Атанас Славов заяви, че в петък ще подаде жалба във Върховния административен съд срещу избора на Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор.

Според Славов процедурата за избор на нов главен прокурор трябва да бъде спряна.

Министър Славов ще предложи на ВСС да спре процедурата за избор на нов главен прокурор


Има изрична норма в Административно-процесуалния кодекс, която казва, че тогава, когато има допуснато дело в КС, с което е оспорена конституционността на закон, който трябва да се приложи в едно производство, каквото безспорно е изборът на нов главен прокурор, тогава съответният орган спира производството по делото до произнасянето на Конституционния съд, обясни Славов.

В момента изборът на нов главен прокурор не отговаря на обществените очаквания и на изискванията на обществото към тази фигура, посочи Славов.

Според правосъдния министър допуснатото дело пред КС, с което бяха атакувани текстовете за разследване на главния прокурор, не блокира механизма. Става дума за съдебно производство, посочи той.

Славов смята, че през юли ще има готови предложения за промени в Конституцията. 

Предполага се, че Висшият съдебен съвет ще бъде основно реконструиран. Ще има два отделни съвета - съдебен и прокурорски съвет, с различно разпределение на професионална и парламентарна квота. Безсмислено е за няколко месеца да се открива процедура по избор на членове на ВСС, каза Славов.

Не мисля, че Делян Пеевски е бил пречка да започне процесът по промени в Конституцията, коментира Славов. Той посочи, че има срок от минимум няколко месеца след внасянето на предложенията за промени до тяхното гласуване.

Правосъдният министър е на мнение, че докато не минат и промените в Конституцията, не е добре да започва процедура по избор на нов главен прокурор, тъй като се говори за намалени правомощия, както и по-кратък мандат.
Димитър Абрашев/БТА