/ Георги Димитров
Няма раздори, има различия, амбицията е да има 180 гласа за конституционна реформа. Това заяви правосъдният министър Атанас Славов.
 

атанас славов
Георги Димитров


В декларацията на ПП-ДБ беше дадена формула за споразумение, то не е коалиционно, но е търсене на съгласие за конкретни законопроекти и политики, каза Славов. Представихме нашия проект за конституционна реформа на срещата с ГЕРБ-СДС. Нашата цел е да има България реформаторско управление, подчерта правосъдният министър.

“По отношение на конституционните промени се съгласихме, че трябва да има три акцента - първо пълно разделяне на ВСС на отделен съдебен и на отделен прокурорски съвет, ограничаване на функциите на главния прокурор и въвеждане на някаква форма на индивидуална конституционна жалба на пряк достъп на гражданите до КС”, добави Славов.

“Обединихме се, около идеята, нашата амбиция е юли месец да има иницииран проект за конституционните промени”, обяви той. 

Амбицията ни е да се случат конституционните реформи, това е и заявка на съществуването на кабинета, това легитимира управлението и се надявам да бъде постигнато това и разговорът ще премине и през конституционната комисия. Амбицията е за 180 гласа и затова следващите дни в НС предстоят срещи и с БСП и с ИТН”, посочи Славов.

“Относно управленската програма голяма част от нещата са договорени в предходни разговори, трябва да се изчистят и синхронизират позициите”, уточни правосъдният министър.

В декларацията на ПП-ДБ беше дадена формулата за такова споразумение, то не е коалиционно, но е търсене на съгласие за конкретни политики и законопроекти, за да имаме реформаторско управление”, подчерта Славов.

По отношение на това до какво може да доведе решението на КС във връзка с питането на бившия главен прокурор за промените, които доведоха до отстраняването му с 13 гласа, Славов отговори: “Може да се спрат започнали процедури в самия ВСС например процедурата за избор на нов главен прокурор. В рамките на седмицата - четвъртък или петък ще сезирам ВКС по отношение избора на Сарафов”, каза още Славов.
БГНЕС