Правосъдният министър Атанас Славов, лидерите на ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС обсъждат промени в Конституцията в Народното събрание.
 

среща конституция
Георги Димитров


Министър Славов на среща с представители на ГЕРБ-СДС

Сред присъстващите в залата са Бойко Борисов, Десислава Атанасова, Кирил Петков, Христо Иванов, Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски.
 

среща конституция
Георги Димитров


"Трите проекта на ГЕРБ-СДС, на ПП-ДБ и на ДПС имат съществени разлики", това обяви в началото на срещата Десислава Атанасова.
 

среща конституция
Георги Димитров


"На срещата ще стане ясно по кой път ще се движим - трите парламентарни групи предлагат свои собствени проекти, които конституционната комисия да обсъжда или започваме сериозна работа, преговори, за да изберем най-добрият модел и концепция", допълни тя.

"Твърде различната визия, която аз видях в проекта на ДБ, с проекта на ДПС, както и с нашия и големите сходства между вашия проект и нашия проект на Конституция от 2020 г., когато така или иначе не пристъпихме към обсъждане на проекта за Конституция тогава внесен от нашата парламентарна група", добави Атанасова.

Тя заяви, че очаква да знае от тяхна гледна точка започва ли конституционната комисия активно да работи и по думите й въпросът, който е най-основен е дали хората, които са в залата ще формират мнозинство и ще гарантират конституционната промяна или ще очакват включването на други партии, за да може да има мнозинство от над 180 гласа.

Христо Иванов припомни, че проектът, за който става дума е общ на ПП-ДБ. 
 

среща конституция
Георги Димитров


"Промяната на Конституцията на Р. България е много важно нещо. За последните 32 години от ДПС можем да кажем нещо много категорично и ясно - независимо, че не сме подкрепяли тази Конституция, която е действаща, по време на нейното приемане - ние сме били основните защитници на действащата Конституция", това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.
 

среща конституция
Георги Димитров


"Имаме тези претенции и мисля, че в действия сме го показвали, независимо къде и в каква форма са се случвали нещата", добави той.
 

среща конституция
Георги Димитров


"Когато говорим за съдебна реформа, за всеки е ясно, че не е достатъчно само да направим промени в Конституцията, но без промени, няма как да направим цялостна съдържателна, стойностна и издържана съдебна реформа", категоричен е Карадайъ.

Той призова за провеждане на открит разговор, на основата на който да се търсят съгласията, а не различията или противопоставянето.