Синът на Гриша Ганчев е сред арестуваните в акция „Захар”
Синът на Гриша Ганчев е сред арестуваните в акция „Захар” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Синът на Гриша Ганчев е арестуван при акция „Захар"
53269
Синът на Гриша Ганчев е арестуван при акция „Захар"
  • Синът на Гриша Ганчев е арестуван при акция „Захар"

Синът на ловешкият бизнесмен Гриша Ганчев-Данаил е сред шестимата задържани при акция „Захар", която се проведе в четвъртък от служители на НАП и ГДБОП срещу незаконното източване на ДДС.

От спецпрокуратурата обясниха, че освен 24-годишният Данаил Ганчев са задържани и другите двама управители на "Литекс Комерс". Справка в Търговския регистър показа, че това са Емилия Станоева и Милко Димитров. Най-късно в петък ще стане ясно дали ще им бъдат повдигнати обвинения за участие в престъпленията. Целта на спецоперацията е била да се залови организираната група, ощетила държавата с милиони лева чрез източване на ДДС в захарния сектор.

Разследващите обясняват, че в схемата на престъпниците е била заложена идея за закупуване на захар, съдържаща тежки метали, от района на Чернобил, която е била предназначена за употреба в производството на храни и натурални сокове. По-рано днес финансовият министър Симеон Дянков обяви в парламента, че акцията е срещу сериозна фигура от родния бизнес, но не потвърди това да е Гриша Ганчев. В интервю за „Дарик" бизнесменът, чийто фирми в захарния сектор бяха проверени от екипи на приходната агенция и ГДБОП, отрече да е намесен във финансовите злоупотреби.

В рамките на днешния ден единственото спрягано име на бизнесмен в захарния сектор беше на Гриша Ганчев. Той отрече пред Дарик да е източвал ДДС чрез която и да е от своите фирми и по-късно допълни, че няма информация синът му да е задържан.

„Нямам такава информация, на мен никой не ми се е обаждал. Не съм се чувал със сина ми, защото той няма телефон в него, той замина да го разпитват. Дойдоха хората от БОП, ние приветстваме тяхната акция. Провериха фирмата, взеха документите, които са им необходими, ние сме им съдействали, разпитаха наши директори, които също са им съдействали, дадохме нужната документация и продължаваме както си му е редът", каза Ганчев и допълни: „Откъде да го укрием това ДДС, като ние сме производители на захар, защото тук стават някакви разминавания. Производителите на захарта получават суровина, която на входа митницата я обмитява. Няма как корабът да прехвръкне като врабче през границата".

Синът на Гриша Ганчев е сред арестуваните в акция Захар
netinfo

В парламента финансовият министър Симеон Дянков обясни, че известен български бизнесмен от Северна България е замесен в източването на големи суми ДДС в захарния отрасъл. Той цитира и доклади още от 2002-2003 г., в които се отчитат нарушения в особено големи размери.

„В тези доклади се дават оценки, че годишно от ДДС измами само в сектор „Захар" загубите на държавата са между 140 и 200 млн. лв. годишно", каза Дянков.
Според Гриша Ганчев оборотът от ДДС в захарния сектор годишно в България е по-малко от 50 млн. лв. Към момента се извършва проверка на държавния резерв в Русе за установяване на липсващи количества захар, както и на територията на Девня.

Според разследващите схемата за източване на ДДС е разработена от управител на търговско дружество, което продава големи количества захар на реални търговци.