Симпатизанти на ВМРО провалиха честванията на връх Шипка
Симпатизанти на ВМРО провалиха честванията на връх Шипка / снимка: БГНЕС

Симпатизанти на ВМРО направиха опит за провокация срещу областният управител на Стара Загора Мария Нейкова по време на тържествата за 3-ти март на връх Шипка. Сред групата симпатизанти бе и Красимир Каракачанов.

 

Поводът за тази провокация срещу губернаторът на област Стара Загора са осигурените средства за ремонт на ателиета в центъра на града на липите Ески джамия. Преди няколко дни обаче Мария Нейкова в нарочна пресконференция заяви, че докато тя е областен управител джамията на Стара Загора джамията няма да бъде действащ храм. Въпреки това войводите се притесняват, че това е първата стъпка преди отварянето й.

 

Конкретния опит за провокация се състоеше в действията на  диктор от тълпата на ВМРО, които взе мегафона и каза, че областния управител на Стара Загора иска да отвори една джамия. Всичко това се случи на фона на рецитация на деца от Габрово на Вазовата ода „Опълченците на Шипка”. На практика се получи паралелен мини-митинг – докато децата рецитираха, млади девойки и младежи, представители на ВМРО им обърнаха гръб. Те започнаха да пеят химна на България, както и други патриотични песни. Полицията обаче стоя кротко и не се намеси, до по-сериозни ексцесии не се стигна.

 

Хората вече се придвижват към паметника на свободата, където предстои поднасянето на венци и цветя. Първа тръгна групата на ВМРО. Очаква се провокациите към Нейкова да продължат.

 

Тържественият митинг по повод 131-годишнина от Освобождението на България на връх Шипка премина без представители на правителството. Там са единствено депутати от двата региона – Габрово и Стара Загора, областните управители на двата града, както и кметовете Габрово и Казанлък.

 

Новини от Габрово