Симеоновградският шофьор и братовчед му не се признават за виновни
Симеоновградският шофьор и братовчед му не се признават за виновни / снимка: DarikNews.bg, Живка Тодорова
Симеоновградският шофьор и братовчед му не се признават за виновни
49426
Симеоновградският шофьор и братовчед му не се признават за виновни
  • Симеоновградският шофьор и братовчед му не се признават за виновни

Тричленен състав на Хасковския окръжен съд с председател Красимир Димитров днес даде ход на делото за катастрофата в Симеоновград. В нощта на 23 април м.г. шестима младежи бяха прегазени от „Опел Вектра”, шофиран с несъобразена скорост от Данаил Георгиев. Обвиняем по делото е и братовчед му Живко Желев, който му е предоставил колата.

15 свидетели бяха изслушани в съдебната зала днес. Съдът не уважи искането на защитниците на двамата обвиняеми казусът да бъде върнат на прокуратурата за отстраняване на съществени според тях процесуални нарушения.

Двамата обвиняеми по делото за жестоката катастрофа Данаил и Живко не се признаха за виновни. По повдигнатото обвинение законът предвижда за двамата от 5 до 15 години затвор. Момчетата заявиха, че ще дадат обяснение пред съда на по-късен етап.

Според обвинителния акт на прокурора Павел Жеков Данаил е шофирал във фаталната нощ срещу Великден автомобил „Опел Вектра” с 133,6 км/ч и 1,03 промила алкохол в кръвта. Той квалифицира случая като изключително тежък, тъй като е причинена смърт на повече от едно лица и средни телесни повреди, също на повече от едно лица, в пияно състояние.

Същото е обвинението и към Живко Желев, предоставил автомобила. Той също е бил добре почерпен - 1,07 промила е бил алкохолът в кръвта му.

Общо по делото, заедно с вещите лица, свидетелите са 78, а документите и експертизите са събрани в 5 тома. Родителите на загиналите младежи и тези на пострадалата в катастрофата Мария-Луиза Карабуюкова са конституирани като частни обвинители.

Разследването на жестоката катастрофа и внасянето на обвинението отнеха повече от половин година. Това предизвика недоволство и протести от близките на загиналите деца. Те създадоха инициативен комитет за промени в Наказателния кодекс, като настояват употребилите алкохол и дрогирани шофьори, причинили смърт на пътя, да бъдат съдени за умишлено убийство.