/ IStock
„Сиела Норма” АД е подписала договора за поддръжката на машините за гласуване на предстоящите частични местни и предсрочни парламентарни избори. Това каза за NOVA директорът й Веселин Тодоров. 

Преговорите между ЦИК и „Сиела Норма“ за доставка на машини продължават

Припомняме, че на няколко пъти от дружество "Сиела Норма" поискаха корекции в текста на договора. Той е за техническото и логистично осигуряване на до 11 100 машини. 9600 от тях са използваните вече на вота на 4 април, а още 1500 се очаква да бъдат осигурени след преговори с фирмата-производител "Смартматик" и след като бъде обявена друга обществена поръчка за доставката на допълнителните устройства.

ЦИК финализира договора със „Сиела Норма“

Договорът е на стойност 4 милиона и 350 000 лева и включва различни дейности, включително модифициране на софтуера за двата вида избори, както и техническо обслужване от 2400 техници по места и експерти в колцентър - което включва работа на екип за местните избори, за изборите за народни представители и за изборите за президент и вицепрезидент; организиране на обучения за всеки конкретен избор - за изборите през април бяха проведени над 100 обучения) на ЦИК, ОИК, РИК, СИК в страната и СИК извън страната за работа със специализираните устройства за електронно машинно гласуване; обучение и предаване на знания на специалисти за използване на системния и приложния софтуер за модифициране за всякакъв вид избори, предвидени в Изборния кодекс, 36 месеца гаранционна техническа поддръжка.

Секциите в страната, в които ще се гласува с машина, са 9401.
nova.bg