/ Георги Димитров
Друга фирма е направила предложение до ЦИК да осигури до 5 000 машини за парламентарните избори, като срокът за доставката е 1 юли. Това съобщи на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов.

ЦИК: За първи път ще има близо 800 избирателни секции в чужбина

Фирмата е „Панов” ЕООД, а предложението тепърва ще се разглежда.

Ще се провери дали предложението им отговаря на техническите спецификации и дали ще има време за одит на машините, поясни Томов.

Изтеглиха жребия за номерата в бюлетината за изборите

ЦИК не е прекратила напълно и преговорите си със "Сиела Норма", добави той. Няма напрежение между ЦИК и фирма "Сиела Норма", ние сме доволни от тяхната работа досега. Има въпроси за доизчистване, които ще решим до края на седмицата, каза Томов.

Преди няколко дни за пръв път "Сиела Норма" направи разбивка на разходите за доставка на машините, по част от тези сметки ЦИК има възражение. Ние плащаме с пари на данъкоплатците и не сме готови да го правим, ако не е нужно, каза Томов. Ако ЦИК разполага с повече пари в бюджета, може да плати повече, но само ако са достатъчно обосновани претенциите, отбеляза той.

Законът може да се изпълни с наличните 9600 машини за гласуване, защото секциите с над 299 избиратели са малко над 9400. Там, където има обективни пречки, законът позволява да се гласува и с хартиени бюлетини. Проблемът е, че не можем да осигурим повече от една машина в секциите с най-много избиратели, каза Томов.