Преговорите между ЦИК и „Сиела Норма“ за доставка на машини за вота на 11 юли продължават. Това стана ясно по време на брифинг на Централаната избирателна комисия.

ЦИК финализира договора със „Сиела Норма“

"Преговорите по сделката с доставката на машини продължават и развръзката на този сюжет ще настъпи в близките няколко дни. Все още има време за доставката на машините и за използването им в предстоящите парламентарни избори.

Дори да не се достави и една машина, ще има възможност да се изпълни законът и да има машини във всички секции над 350 души както в България, така и в чужбина", коментира говорителят на комисията Цветозар Томов.

"Договорът за модифициране на софтуера и логистиката на машините със "Сиела Норма" не мога да определя като тежки, те са с почти идентични условия на тези, подписани на 6 февруари и уговорени при предишното ръководство на ЦИК, с изключение на доставката на машините", каза другият говорител Росица Матева в отговор на въпрос.

Тя посочи, че след като от фирмата доставчик имат някакви бележки по този договор и не се е отзовала на поканата от вчера да го подпише, редно е ЦИК да бъде уведомена с кои точно клаузи не са съгласни.

В ЦИК са подадени над 71 000 заявления за гласуване в чужбина

За да се финализира поръчката, трябва да се подпише договорът и да се работи по изпълнението му, добави тя. "Ние също бързаме да подпишем този договор колкото се може по-скоро, но след като едната страна не желае, няма как да определим срок, докато не намерим място и клаузи, по които да се споразумеем. Засега бележките по договора са изразени само устно, очакваме писмено такова становище по клаузите на договора", коментира Росица Матева.



Според Цветозар Томов, не "Сиела Норма" е фирмата, "притисната до стената от ЦИК", както излиза от изявленията на нейният изпълнителен директор, а притисната до стената е ЦИК, която трябва да организира изборите и да намери изпълнител, за извършването на услугите, свързани с подготовката и логистиката, без които не може да се произведат изборите.

Досега "Сиела Норма" е печелила всички конкурси на ЦИК и е фирмата с най-голям потенциал за това. От тази гледна точка "едновременно да кандидатстваш, да си привилигирован участник в една открита процедура по силата на ред обстоятелства и в същото време да се оплакваш колко е неизгоден за теб този договор, е поведение, което съдържа в себе си двоен стандарт, смята Томов.

ЦИК открива секция за информация, свързана с машинното гласуване

"Ако Сиела Норма не желае да подпише договора и иска да е почтена спрямо досегашната си работа с ЦИК, би следвало в максимално кратък срок да уведоми ЦИК, а не да я притиска тя до стената като нито го подписва, нито се отказва от него", коментира още говорителят.

Росица Матева допълни, че по всички ценови и технически параметри на водените досега с фирмата преговори по договора е постигнато съгласие, че те са изпълними и "Сиела Норма" поема ангажимента да ги изпълни, но ЦИК ще прецени доколко са изпълними условията на фирмата и как ще продължат преговорите.

ЦИК е предвидила в бюджета си 551 667 лева по медийните пакети, като от 35 запитвания до момента са одобрени 22 договора. Тези средства ще се изразходват от 10 партии, 4 коалиции и един Инициативен комитет, информира още Матева.
БТА