/ МРРБ, Пресцентър
Започна асфалтирането на улиците в Мизия, около 2,4 млн. лв. са щетите по публичната инфраструктура в общината
Областният управител на Враца е поискал да бъде удължено бедственото положение в общините Мизия, Хайредин и Борован до 10 август, съобщи зам. областният управител Мирослав Комитски, който придружаваше министър Николай Нанков по време на инспекцията му в Мизия.
 
884 язовира се нуждаят от ремонт, 450 от тях от спешен

Министърът на регионалното развитие и благоустройството посети днес града, който бе засегнат от пороен дъжд и наводнение преди седмица, и провери как се работи по ликвидирането на щетите.
 

МРРБ, Пресцентър


Николай Нанков посочи, че удължаването на бедственото положение в трите общини е превантивна мярка, за да продължи бързото изпълнение на аварийно-възстановителните дейности и да се осигури финансирането им. Искането за удължаване на бедственото положение трябва да бъде съгласувано с министъра на вътрешните работи Валентин Радев, който е председател на Междуведомственото комисия по бедствията.
 
Почти 3 млн. лева са щетите по инфраструктурата след дъждовете в Мизия

"Няма непроходима улица в Мизия, положена е трошено-каменна настилка, градът се връща към нормалния живот", каза министър Нанков и похвали бързите темпове на работа на местните власти и пътноподдържащата фирма, която изпълнява възстановителните дейности. Той допълни, че предстои да бъде възстановен и разширен каналът за дъждовна вода по ул. "Петко Банков".
 

МРРБ, Пресцентър


Днес бе асфалтиран и участък от улицата, за да се осигури достъп до детската градина и сградата на социалния патронаж, силно засегнати от наводнението. Предварителните оценки на щетите от наводнението в Мизия са редуцирани от експертите, каза още министър Николай Нанков, като припомни, че преди седмица последиците бяха оценени за над 3 млн. лева.
 
10 юли: Обявиха бедствено положение в Борован, Хайредин и Мизия (СНИМКИ)
 

МРРБ, Пресцентър


Пораженията по републиканската пътна мрежа от обилните валежи в цялата област са за 209 000 лева, допълни той. По публичната инфраструктура в община Мизия щетите са около 2,4 млн. лева, уточни регионалният министър. Част от изровените улици от пороя са включени в спечелен от общината проект за основен ремонт по програмата за селските райони, обясни той. Затова след възстановяването на щетите, част от средствата по проекта ще бъдат пренасочени за обновяването на други улици в града.
 
Поройни дъждове в Оряхово и Кнежа са причина за наводнението в Мизия (СНИМКИ)

Общо 732 домакинства в Мизия са засегнати от последното наводнение, каза кметът на общината Виолин Крушовенски. Той уточни, че са били наводнени мазета, приземни етажи и дворове, но няма конструктивни изменения в сградите. Крушовенски посочи, че общината ще се опита да помогне на пострадалите. Той допълни, че почистването на града и имотите продължава и засега няма опасност от зарази за хората.
 

МРРБ, Пресцентър


Министър Николай Нанков отбеляза, че през следващата седмица ще бъдат ясни и какви са щетите по преливника на язовир "Рогозен-1", който също бе засегнат от високите води от дъждовете, а възстановителните работи по него не са завършени. Той каза, че е започната процедура по възлагане на укрепването на стената на другия проблемен язовир в община Хайредин - "Бързина".
 
От другата седмица ще започне и работата за обезопасяването на язовирите в община Борован, които се в една каскада с водоемите в община Хайредин. Осигурени са 147 000 лева за почистването на речните корита в област Враца извън урбанизираните територии, допълни заместник-областният управител Мирослав Комитски. Той обясни, че една от реките е Скът, а работата по почистването й ще се извършва едновременно с укрепването на опасните язовири.
 

МРРБ, Пресцентър