Ще си сътрудничим с Израел в областта на спешната помощ
Ще си сътрудничим с Израел в областта на спешната помощ / снимка: БГНЕС, архив
Ще си сътрудничим с Израел в областта на спешната помощ
72540
Ще си сътрудничим с Израел в областта на спешната помощ
  • Ще си сътрудничим с Израел в областта на спешната помощ

България и Израел ще си сътрудничат в областта на спешната помощ, съобщи здравният министър д-р Таня Андреева, която е част от българската правителствена делегация в Израел.

До края на тази година ще се изградят 35 центъра и филиали за спешна медицинска помощ, както и три големи комплекса - в Бургас, Велико Търново и Пловдив.

Българските експерти са представили на израелските си колеги плановете за реформа на спешната помощ у нас, съобщи д-р Таня Андреева. Тя допълни, че трябва да се направят подобрения както при стандартни случаи за бърза помощ, така и при реакции при кризи: „Никоя страна в света не е застрахована, не е извън риск на нейната територия да се случат и терористични актове. Атентатът в Сарафово преди две години само доказа това. Надявам се, че в рамките на година и половина-две ще изградим добре работеща спешна помощ".

По темата за медицинския туризъм министър Андреева коментира, че постепенно страната ни инвестира във високотехнологична, иновативна апаратура, за да могат сънародниците ни да не пътуват в други страни, а да се лекуват в България: „У нас вече е факт последно поколение линейни ускорители и апаратура за радиохирургия, която ще бъде инсталирана в няколко университетски болници. Смятам, че в рамките на три до шест месеца в нашата страна ще може да бъде провеждано такова лечение. Говорихме за медицинския туризъм и има интерес от страна Израел от гледна точка на развитие на балнеолечението, на отделенията за долекуване и рехабилитация. Аз се надявам, че съвместно ще можем да работим и в това направление, като много туристи и пациенти от Израел ще могат да ползват нашите услуги".

Андреева бе категорична, че страната ни ще развива балнеолечението и по европейските проекти.