В средата на май неизбежно започваме да се оглеждаме за череши на пазара. 

Дългоочакваният голям дъжд върна надеждата за добра зърнена реколта

Какви ще са цените на плода през този сезон и ще има ли разлика в кампанията тази година заради пандемията от коронавирус, в ефира на "Здравей, България" темите коментира производителят на череши Даниел Апостолов.

Според него, новата реколта се очаква да бъде нормална. Прогнозира обаче вариации в цената на продукта по пазарите. „Тя започва от 70 стотинки и стига до към 2 - 2.50 лева. Плодът на цена от 0.70 ст. обаче не достига до пазара. Ако говорим за София, стойността на черешата може да е около 4-5 лева за килограм”, посочи той.

5 начина, по които COVID-19 оказа негативно влияние върху хранителната индустрия (ВИДЕО)

Апостолов коментира и появилите се в социалните мрежи снимки, от които става ясно, че аржентински череши се търгуват по 80 лева за килограм у нас. „Може би донякъде е нормално, защото тази череша се е появила не в сезона си, а твърде рано. Тогава интересът е голям”, обясни производителят.

Той посочи още, че производителите на череши са изправени пред предизвикателства всяка година. „Тази също ще има. Малко по-трудно ще ни бъде заради пандемията. Вероятно намирането на работна ръка и пласирането по пазарите ще става по-трудно”, заключи Апостолов.
nova.bg