Пандемията от коронавирус е голямо сътресение за европейската и световната икономика. Българските производители са се запасили със суровини и даже при най-лошо развитие на ситуацията, те могат да издържат месеци. Въпреки това COVID-19 оказа негативно влияние върху хранителната индустрия. Вижте в канала "Top Of The Tops" във vbox7:

Влияние върху млечните продукти

Масовото затваряне на кафенета и ресторанти доведе до пренасищане на млечни продукти в предприятията за тяхната преработка. Тъй като млечните продукти нямат дълъг срок на годност и не могат да бъдат замразени, това води до тяхното изхвърляне.

млечни продукти
iStock/Getty Images

Влияние върху селското стопанство

Пандемията от коронавирус доведе до голямо търсене на някои стоки, но и до намаляване на потребността на други стоки. Така например американски фермери изхвърлят по 750хил. яйца на седмица, а в Индия вече са унищожили първата си реколта от чай.

Неизразходвани запаси

Производителите на бира във Великобритания алармират за неизразходвани запаси. Някои техни бири имат срок на годност до няколко седмици, което значи, че тонове бира ще бъдат изхвърлени тъй като баровете са затворени.

Недостиг на работна ръка

Европейските фермери алармират за нуждата от сезонна работна ръка за прибирането на реколтата. Така например в Австрия е изправена пред недостиг на работна сила от 5000 души. На Германия са нужни 30 000 сезонни работници само през март, като броят им нараства до 85 000 през май. В Швейцария се опасяват, че от необходимите 33 000 сезонни работници тази година на разположение ще бъдат само незначителна част.

фермери
iStock/Getty Images

Промени в потребителското търсене

Проучване на КНСБ сочи, че цените на някои хранителни продукти са скочили до 100% само за месец, съобщават от Нова телевизия. От началото на кризата с коронавируса най- много се е вдигнала цената на плодовете, следвани от дезинфекциращите препарати. Сред най-търсените храни у нас са лимона и джинджифила, за които се смята, че засилват имунната система.

"Българинът промени отношението си към потреблението. Вече се фокусира върху основни хранителни стоки, които ежедневно присъстват на бг трапеза", заявиха от КНСБ.

пазаруване
iStock/Getty Images