„Тя е много крехка, мъничка, уникално красива е, нашата е. Няма как да я сбъркам, ако видя две бебета, сложени едно до друго” - думите пред NOVA са на майката, подала сигнала за размяната на бебетата в „Шейново”. Днес тя за първи път видя и прегърна рожбата си. Тази, която е родила.

Не иска да се разкриваме самоличността й, защото близките й още не знаят за кошмара, през който преминава. Но точно в 11:00 ч. днес тя отново се събра с дъщеря си. Точно 4 месеца след раждането й.

„За моите клиенти беше изключително щастлив ден, те не са виждали детето си от 4 месеца”, каза адвокатът на семейството Стоян Стойков. „Самата среща премина много емоционално, за първи път се срещнаха и майките, за първи път освен бебетата, размениха и първите им биберони, шишета, храна, дрехи. Визуално децата имат голяма разлика. Едното е с тъмна коса, другото със светла, едното е с тъмни очи, другото със сини очи”, каза още адвокат Стойков.

И в щастието на родителите обаче има място за тъга.

„Добре се чувстваме. Щастливи и същевременно тъжни, че все пак взимаме нашето биологично дете, нашата кръв, и даваме друго, което го обичаме като свое собствено. Затова чувствата са смесени”, казва майката.

Семейството има и друго дете. „Не сме й казали и няма да й кажем. Доколкото можем ще ги опазим до навършване на по-голяма възраст, за да могат да разбират, да разсъждават трезво. Защото това не е новина, която може да се поднесе на едно дете и да не обърка”, каза потърпевшата жена.

Случаят е прецедент у нас. И е бил предизвикателство и от правна, и от житейска гледна точка, признава адвокат Стойков.

„Сложна процедура, чисто правно да подпиша споразумение за предаване на жив човек е прецедент. Двете страни с документ скрепихме споразумението между родителите, с което едното приема едното дете, като съответно съпътстват снимков материал и медицинската документация на децата”, обясни адвокатът.

Ако размяната не беше станала доброволно, казусът щеше да бъде решен по съдебен път. С дълга и тромава процедура.

„Очаквахме в един момент това, когато се срещнах с адвоката, обясних му какъв е нашият план, помолих го да търсим да си съдействат, да минем по-бързо процедурата, бях решил и в съд да се срещнем. Много е важно тези деца растат, опознават околния свята и всеки един ден за тях беше фатален”, смята адвокатът.

За момента семейството няма намерение да съди болница „Шейново”. Те са заявили своите претенции за обезщетение.

„Ами то е редно. Грешките трябва да се наказват”, каза адвокатът.

Улеснение в случая е бил фактът, че всички документи са били изрядни и коректно попълнено. Грешката е била най-съществената възможно- размяна на самите бебетата.
nova.bg