/ iStock/Getty Images
Стъпки за организация на ежегодни срещи за повишаване на квалификацията на работещите в акушеро-гинекологичните отделения ще предприеме Министерството на здравеопазването. Ще се повиши и субординацията между отделните болници и контактът с националните консултанти. Това заяви заместник-министър Александър Златанов на брифинг след работна среща за управлението на риска в съвременното акушерство и гинекология.

В срещата участваха представители на Министерството на здравеопазването, на Изпълнителна агенция "Медицински надзор", на държавни болници с акушеро-гинекологични структури, както и на Експертния съвет по акушерство и гинекология към министъра на здравеопазването.

Всяка година се подписва листа от национални консултанти, които са в помощ на местните специалисти при нужда, коментира Златанов.

Във връзка със случая с разменените бебета в болница „Шейново“ заместник-министърът посочи, че са обсъдени мерки за организацията и контрола – от санитаря до началника на отделението. Златанов каза, че предстои да се види кои обсъдени мерки ще се въведат, за да не се „прекалява с много администриране на процеса“.

Изпълнителният директор на „Майчин дом“ проф. Иван Костов определи състоялата се среща като много полезна. „Майчин дом“ поема най-тежките случаи в страната и ни се иска системата да работи максимално оптимално, посочи той.

Попитан какви проблеми е посочил, Костов каза, че нивото на акушерската помощ в страната е на високо ниво на фона на европейските показатели.
Борислава Бабиновска/БТА