След вътрешна проверка заради разменените бебета шефът на болница Шейново” д-р Румен Велев е наложил дисциплинарни наказания на трима души от своите служители. Това обяви самият той на брифинг пред медиите тази сутрин. Вчера от Изпълнителна Агенция „Медицински надзор“ заявиха, че са установили сериозна липса на контрол и серия от грешки, заради което ще последват санкции.

"На база на тази наша вътрешна проверка още в петък, преди да излезе докладът на Медицинския одит, аз наложих дисциплинарни наказания на трима души - старшата акушерка на Неонатология, на началника на Неонатологично отделение и на дежурния лекар, който е изписал бебето. Като старшата акушерка е освободена от поста, който тя заема и е понижена в длъжност", посочи д-р Велев. 

болница Шейново
БГНЕС

Той обясни, че докладът на Медицинския одит не е бил изненада за тях, защото голяма част от нещата, които са отразени в него, са съвпаднали и с тяхната вътрешна проверка, която предварително са направили. 

"Ние преразгледахме всички наши протоколи и стандартни процедури, които имаме за пътя на бебето от неговото раждане до изписването му. Започнахме да ги преработваме, не защото имаме пропуски в тях, а за да можем да изградим много по-ясни и точни взаимовръзки, така че да няма възможност за пропуск и грешка. Освен това направихме две промени, които вече изпълняваме от края на седмицата. Те касаят изписването на бебетата и са много важни, за да няма повече такива случаи не само в нашата болница, а и където и да е другаде”, подчерта доктор Велев и обясни какви са тези промени: 

"В този фиш, който ние използваме и е стандартен, в който при изписване пишем кой е предал бебето на майката и този човек се разписва в този фиш и срещу него се разписва майката, че тя е получила бебето - там въвеждаме две допълнения. Едното допълнение е, че освен акушерката, която дава бебето, ще се разписва още един служител на болницата - или дежурна акушерка, или старша акушерка, главна акушерка. Тоест ще имаме два подписа и двойна проверка. Майката, която до момента се е разписвала на този лист и с подписа си е удостоверявала това, че ние даваме нейното бебе, което тя е родила, което го има, сега караме тези майка собственоръчно да написват номера на гривничката на бебето. По този начин ние ще имаме контрол и от страна на родителите. Така че ще имаме троен контрол - двоен от нашата страна и контрол от майката", посочи директорът на болницата. 

Доктор Румен Велев Шейново
БГНЕС

Той заяви категорично, че е готов да поеме отговорност и тази отговорност е морален акт.

„Въпросът е това дали аз съм допринесъл със своите действия да се стигне до този случай. За момента не виждам такава причина. Напротив, виждам моята роля в това да  максимално бързо да подобрим нашата система по изписване на бебетата”, коментира д-р Велев. 

И допълни: „Най-страшното в този случай е това, което преживяват семействата и това, което се случва с доверието между нас и нашите пациенти. Ако ние не успеем бързо да преодолеем случилото се, това ще бъде катастрофално”.

Все още се очаква и най-важната проверка - тази на досъдебното производство. "Ако там излезе, че има и други нарушения, аз ще взема и други мерки", заяви още шефът на "Шейново".