/ iStock/Getty Images
Две новородени бебета са били разменени в известна столична АГ болница. Районната прокуратура потвърди, че разследва появилата се информация в медиите.

От държавното обвинение съобщиха за БТА, че досъдебното производство е започнало преди седмица по сигнал от столичната полиция. Разследването се води по текста в НК, според който, ако някой умишлено замени малко дете, се наказва с лишаване от свобода до две години. Досъдебното производство уточнява всички данни и обстоятелства, случили се в държавна болница.

Случаят е отпреди няколко месеца, но до установяването му се е стигнало в началото на тази седмица.

Два месеца след раждането една от майките се усъмнила, че детето, което отглежда, не е нейно и направила ДНК тест, посочва "Телеграф". Тестът доказал, че детето не носи нейните гени и тя подала сигнал към социалните служби.

По първоначални данни номерът на гривничките на новородените, който се поставя непосредствено след раждането, не съответства с този на майките.

Междувременно една от майките отказва да върне детето на другата. Разследващите поверяват как е станала размяната на бебетата – дали е неволна грешка на персонала, или умишлено децата са били подменени.

Ако се установи, че децата са били разменини умишлено, виновникът може да бъде наказан със затвор до 2 години.