/ Снимка: Дарик, архив
От години подаваме сигнали за корупционни практики не само на Кулата, но и на останалите гранични пунктове у нас. Сега, след акция на ДАНС и полицията се вижда, че порочните практики са действали на много високо ниво. Така Александър Стамболийски, заместник-председател на Съюза на българските транспортни работници, коментира за Дарик специализираната операция на българо-гръцката граница, при която са арестувани над 20 митнически служители.
 
Над 20 арестувани при акцията на "Кулата", разпитват се свидетели

"Поради тази причина искахме да се въведат монитори за наблюдение от страна а шофьорите при натоварвания, при преминаване, но това наше искане не беше осъществено. Може би, за да се облагодетелстват тези практики", предположи Стамболийски.
 
Той призна, че в момента МВР проверява всеки един сигнал, подаден от браншовата организация, и поздрави участвалите в снощната специализирана акция.
 
След акцията: Опашка от камиони на ГКПП "Кулата"

"Показателно е,че има развитие и се полагат усилия за борба с корупцията", допълни той.

Александър Стамболийски призна, че не е изненадан, че сред задържаните има и собственици на транспортни фирми.
 
"Винаги има две страни в една корупционна схема - за да се получават подкупи, значи има някой, който ги дава. Не се съмнявам, че има участие на собственици на транспортни фирми, на спедиторски фирми , винаги има посредници. Всеки трябва да носи отговорността за действията си", подчерта той.
 
Снощната акция на Кулата блокира напълно движението през българо-гръцката граница до 3.00 часа в сряда. Това образува километрични колони от товарни автомобили и от двете страни на пункта. В момента опашката от българска страна е 5 км, а от гръцка - двойно по-голяма. В момента движението е пуснато.