Шивачки блокират пътя София-Бургас
Шивачки блокират пътя София-Бургас / netinfo

140 шивачи от държавната фирма „Интендантско обслужване" в Калофер, ще блокират днес по обяд подбалканския път София - Бургас. Те ще спрат движението на изхода за Казанлък с искания държавата да отмени търга за шиене на военни униформи, спечелен от частна софийска фирма.

„Преди няколко дни военният министър Николай Ненчев обеща, че ще спази чл. 12, ал. 1, т. 13 от Закона за обществените поръчки, който позволява държавата директно да възлага поръчки на държавни фирми без търг. Това обаче не се случи. Търгът е спечелен от частна софийска фирма, която няма капацитет да изработи поръчката. През цялата година шием униформи за други държави от ЕС без нито една рекламация, защо да не можем да изработим облеклата за нашата армия?", недоволстват шивачките.

Въпросната поръчка за 4 милиона лева е спечелена от частна софийска фирма, която според калоферци няма възможност да се справи с толкова голяма задача.

Вчера следобед шивачките изпратиха протестно писмо до президента, премиера, военния министър, КНСБ и КТ „Подкрепа". В документа, подписан от 122 служители, предупреждават, че ако не се вземат спешни мерки да се анулира търгът и поръчката да се възложи на „Интендантско обслужване", днес ще блокират подбалканския път.

През последните 2 години държавното предприятие, което бе изпаднало в колапс, постепенно се стабилизира. Заплатите полека се повишиха, има поръчки, работим усилено. Въпреки това държавата вместо да ни подкрепи, отново ни връща назад, обясниха работниците.