Асен Балтов
Асен Балтов / БГНЕС
Най-големият бич за "Пирогов" е фонд "Работна заплата", каза шефът на лечебното заведение
Шефът на Пирогов: Изпълняваме социални функции, които клинична пътека не може да покрие
96467
Шефът на Пирогов: Изпълняваме социални функции, които клинична пътека не може да покрие
  • Шефът на Пирогов: Изпълняваме социални функции, които клинична пътека не може да покрие
Болница „Пирогов” да промени статута си, така че да й се даде възможност да получава държавно финансиране, подобно на Военномедицинската академия. Идеята сподели директорът на най-голямата болница у нас проф. Асен Балтов в интервю за Дарик радио.
 
Една от основните причини за това искане е фактът, че „Пирогов” изпълнява много социални функции, които не могат да се покрият от клиничните пътеки, по които работи здравната каса.
 
Уволниха водача на протестите в „Пирогов“

"Изпълняваме много социални функции, които не са добре финансирани и не можеш да очакваш, че една клинична пътека ще покрие това, което се извършва", каза той.
 
Проф. Балтов напомни, че в болницата се приемат едни от най-тежките случаи, чието лечение изисква много ресурс и труд от страна на лекарите, а пациентите след това се възстановяват бавно, като това предизвиква забавяне и се стига до недобро финансиране на болницата.
 
"Не бягаме от тези случаи, напротив, Всички знаят защо идват при нас, защото знаят, че са дошли на правилното място", категоричен е проф. Балтов.
 
Балтов допълни, че най-големият бич за поверената му болница към момента е фонд "Работна заплата", тъй като 34 спешни кабинета в „Пирогов” изискват екипите в тях да са на разположение денонощно.
 
Липсата на единна комуникационна система пречи на спешната помощ

"Най-големият бич за "Пирогов" е фонд "Работна заплата", защото за да поддържаш една такава болница и да имаш 24 чеса в денонощието спешни екипи, поддържаме 34 спешни кабинета денонощно и те изискват екипи, които да работят в тях. Не можем да се позволим да затворим кабинет. Ако други болници могат да си го позволят, "Пирогов" няма право да направи това и не е редно да го направи. Така че ние отстояваме това, но оттам идва и големият финансов проблем на болницата. Защото иначе всяка клиника за себе си работи добре, но това спешно отделение да го нарека, изисква постоянно ангажиране от персонал", коментира шефът на лечебното заведение.
 
В "Пирогов" засилват охраната след нападението над медицинска сестра

По отношение на сигурността настоящият директор информира, че вече няма клиника в лечебното заведение, която да не е под постоянно видеонаблюдение.