/ БГНЕС
Телемедицината ще даде възможност за по-качествено обслужване на пациентите
Липсата на единна комуникационна система е пречи на спешната помощ
93636
Липсата на единна комуникационна система е пречи на спешната помощ
  • Липсата на единна комуникационна система е пречи на спешната помощ
За слаба координация на спешната медицинска помощ при инцидент с катастрофирал автобус съобщи днес директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.
 
Той припомни случая от началото на месеца, при който ТИР и автобус се сблъскаха, вследствие, на което автобусът падна в дере край монтанското село Смоляновци. Инцидентът взе жертва, а 15 души пострадаха.
 
Според проф. Балтов координацията по оказването на спешна помощ е протекла в продължение на 5 часа и никой не е знаел точно какво се случва.
 
Автобус падна в дере край монтанско село, има жертва

Проф. Асен Балтов е категоричен, че организацията по оказване на медицинска помощ при трагичния инцидент е щяла да бъде съвсем различна, ако спешната ни помощ е разполагала с единна комуникационна система.
 
"Всъщност липсата на единна комуникационна система е основен проблем на интегрираната спешна помощ. Знаете, имаше един трагичен случай край Монтана с един автобус, който падна в пропаст и пострадаха повече от 12 души. Мога да ви кажа, че координацията протече в продължение на 5 часа и никой не знаеше точно какво се е случило до последно. Ние в "Пирогов" чакахме да докарат 5 или 6 пациента в тежко състояние. Но те не дойдоха, защото нямаме единна система, която да ни информира какво се случва", обясни проф. Балтов.
 
Осем души остават в болница след катастрофата край Смоляновци

Според Балтов тук навлизането на телемедицината ще даде възможност за по-качествено и по-бързо обслужване на пациентите. Директорът на "Пирогов" даде пример с румънския модел за спешна помощ, при който полиция, пожарна и медицинска помощ са заедно, което било изключително полезно при подобни пътнотранспортни произшествия.
 
Въвеждат телемедицина при спешните случаи

"Само мога да допълня, че в момента текат преговори с най-голямата болница в Чикаго за постоянен телемост между "Пирогов" и Чикаго, който се надяваме да стартира до края на годината. Така че, това също би подобрило логистичната ни база", завърши Балтов.