Въвеждат нова система за прием на пациенти в спешната помощ
Въвеждат нова система за прием на пациенти в спешната помощ / снимка: DarikNews.bg, архив

До средата на годината Министерството на здравеопазването ще въведе нова система за прием на пациенти в центровете за спешна помощ, обяви във Велико Търново ресорният заместник- министър д-р Ваньо Шарков. „Ще стартираме т.нар. триаж. Това е определяне на потоците от пациенти, в зависимост от степента на тяхната спешност. Най- неотложните случаи ще бъдат с код червен  и от вратата ще влизат в противошокова зала, а останалите със средно и леко ниво могат да изчакат, за да бъде спасен един живот”, каза той.

Спешната помощ е един от основните приоритети на здравното ведомство в следващите години. Поетапно всяка година ще бъдат обновявани по 20% от линейките, като ще се започне от най- старите. Очаква се да бъдат закупени високопроходими автомобили и да се въведе санитарна авиация. Парамедиците и лекарските асистенти ще преминат през допълнителни обучения, за да се попълват екипите на спешна помощ. „Предвижданите промени биха гарантирали желание на хората да работят в отделенията. Поетапното увеличение на заплатите пък ще привлече повече кадри”, посочи д-р Шарков.

Той допълни, че екипите на спешните центрове в страната вече подготвят идейни проекти за необходимите ремонтни дейности.