Въвеждат телемедицина при спешните случаи
Въвеждат телемедицина при спешните случаи / DarikNews.bg
д-р Таня Андреева за спешната помощ
68280
д-р Таня Андреева за спешната помощ
д-р Таня Андреева за здрвната карта
  • д-р Таня Андреева за спешната помощ
  • д-р Таня Андреева за здрвната карта

Въвеждане и развитие на телемедицината е сред приоритетите, заложени в новата концепция за спешната помощ, каза във Велико Търново здравният министър д-р Таня Андреева. Това означава да се закупи специализирана техника за осигуряване на директна онлайн връзка на екипите с центровете за спешна медицинска помощ. По този начин като отидат при пострадалия – на улицата или в дома му, лекари от спешните отделения на болниците ще могат веднага да дават консултации. Предвижда се интегриране на комуникационно-информационната система на центровете за спешна медицинска помощ и на спешните отделения. Ще бъдат подменени и модерно оборудвани и самите линейки за оказване на първа помощ, каза д-р Андреева.

Според нея за старта на реформата ще бъдат необходими 12 млн. лв. за преоборудване и техника и още 5 до 10 млн. за цялостното й завършване. За тези средства Здравното министерство е изготвило проект, с който ще кандидатства към Фонда за устойчиво развитие на регионите, посочи министър Андреева. Тя уточни, че новата концепция за спешната помощ ще бъде представена за обществено обсъждане до седмица-две. Новите промени и предложения са изготвени от работна група, с председател проф. Милан Миланов. Според здравния министър обаче системата за спешна помощ в скоро време ще започне да изпитва трудности при обезпечаването с кадри.

Д-р Таня Андреева съобщи още, че до края на март ще бъде готова националната здравна карта на България. Тя ще има задължителен характер и вероятно ще редуцира броя на болничните легла по региони.

Министър Андреева посети великотърновската болница "Д-р Стефан Черкезов" и се срещна с новия директор на здравното заведение д-р Стефан Филев. По-късно тя ще участва в дискусия за отговорното родителство, организирана от Фондация "Искам бебе" в Ритуалната зала на Община В. Търново.