Сериозни щети след бурите у нас, не се очакват повече порои до края на седмицата
Сериозни щети след бурите у нас, не се очакват повече порои до края на седмицата / снимка: Sofia Photo Agency

Въпреки че в четвъртък отново имаше валежи, те бяха по-слаби. Освен това и вятърът отслабна. До края на седмицата опасни метеорологични явления, като порои и ураганни ветрове, не се очакват. Краткотрайни валежи ще има главно в планините и в източните райони на страната, предава Нова телевизия.

Пороите, градушката и ураганните ветрове от 14 май нанесоха тежки щети в половин България. Стихията повреди стотици къщи, наводни улици и площади, унищожи част от реколтата.

Едно от местата, които пострадаха най-много, е плевенското село Горни Дъбник. Щетите там са основно по покривите на къщите, но са изключително сериозни. На места те буквално бяха вдигнати от вятъра. Пострадали са както къщи, в които се живее постоянно, така и вили и селскостопански постройки. Над 100 къщи са засегнати от силната буря, една четвърт от тях много сериозно - отнесени покриви, паднали довари, срутени стени, изкоренени огромни дървета.

Жертва на опустошителната буря са станали и няколко семейства щъркели. Гнездата направо са изхвръкнали.

От днес в селото обикаля комисия, която описва щетите. Според кмета, пострадалите ще получат максимум 325 лв. и то само за щетите на жилищните къщи, но не и селскостопанските постройки. Повечето хора в селото вече са започнали със собствени сили и средства да възстановяват къщите си.

Междувременно се описват щетите от потопа в Кнежа. Градът иска помощ от държавата, за да се справи с пораженията по уличната инфраструктура.

Смерч премина през село Чепинци. Само за 10 секунди стихията срути покриви, изкорени дървета и нанесе щети за десетки хиляди лева.

Сериозни щети след бурите у нас не се очакват повече порои до края на седмицата
netinfo

Хора, които да са прекарали нощта на открито няма, тъй като постройките, които са пострадали най-много, са големи триетажни къщи. Щетите са много сериозни.

Хората продължават да се борят с щетите, причинени от торнадото. Доста жители на Чепинци изчистват останките от него. От районната администрация в Нови Искър уточниха, че комисията, която ще опише щетите, ще мине утре или в следващите 2-3 дни.

Ще бъде осигурен и камион, който да помогне на хората с изнасянето на отпадъците.

Междувременно мост пропадна край Мъглиж. Мястото е обезопасено, но пътят е затворен.

Сериозни щети след бурите у нас не се очакват повече порои до края на седмицата
netinfo

Сериозни щети след бурите у нас не се очакват повече порои до края на седмицата
netinfo

Наводнени къщи и унищожени улици в Карловско

В Карловско потопът остави след себе си над 50 наводнени къщи и дворове и десетки повредени улици. Щетите са за десетки хиляди левове. Пороят връхлита карловската долина късно снощи. За минути цялата вода от Балкана се изсипва в къщите в подножието на града. 20 семейства остават без достъп до къщите си. Десетки наводнени къщи има и в няколко съседни на Карлово села. Най-много – 15, са те в Каравелово. Къщата на Теменуга Накова се напълнила с половин метър вода, която пожарникарите днес изпомпаха.

Източник: NovaNews.bg