Смерч отнесе покриви на къщи в Чепинци, порои заляха страната
Смерч отнесе покриви на къщи в Чепинци, порои заляха страната / снимка: DarikNews.bg, Пловдив, БГНЕС
Силният вятър събори дървета в Пловдив и Благоевград
72373
Силният вятър събори дървета в Пловдив и Благоевград
  • Силният вятър събори дървета в Пловдив и Благоевград

Покривите на четири къщи в Чепинци са отнесени от смерч, съобщи Нова телевизия, като се позова на информация от пресцентъра на Столичната община. Има и други пострадали къщи. Изкоренени са и дървета.

Силна буря връхлетя и Пловдив. Голям клон от дърво, отчупен от ураганния вятър, падна върху автомобил на кръстовището между улиците "Любен Каравелов" и "Раковски". Задната част на колата е смачкана при инцидента, разказаха свидетели от близките магазини.

На задната седалка на автомобила е пътувало тригодишно дете. За щастие то не е пострадало при инцидента.

Майката на момченцето, която е управлявала автомобила, разказа за Дарик, че всичко е станало за миг: „Както си карах колата, чух шум над мен. Не видях как пада дървото. Чух трясък, погледнах и видях, че стъклото ми е счупено, детето е на задната седалка, всичко е в стъкла".

3-годишният Николас се е отървал само с уплаха.

Екип на пожарната разчисти пътя. Това не е първи инцидент с паднало дърво на тази улица, разказаха запознати.

Смерч отнесе покриви на къщи в Чепинци, порои заляха страната
netinfo

Бурният вятър нанесе щети и в Югозападна България. Голямо дърво падна и в Благоевград, като затисна кола и контейнери за боклук. По чудо няма пострадали.

Според живеещите наблизо силният вятър съборил дървото, чиито корени обаче били изгнили отдавна. За щастие точно в този момент наблизо не е имало хора.

Смерч отнесе покриви на къщи в Чепинци, порои заляха страната
netinfo

Силна буря остави под вода частни имоти и улици в населени места в област Плевен. Десетки са обажданията на жители, потърсили съдействие от служителите на "Пожарна безопасност и защита на населението" - Плевен, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР.

Към 16:00 часа са мобилизирани всички служители и отводнителна техника за нормализиране на положението в общините Долни Дъбник, Кнежа, Червен бряг и Плевен. Проливният дъжд е наводнил къщи, дворове и улици. Вятърът е повалил покриви и дървета в селата Ясен, Горни Дъбник, Крушовица, Върбица и в град Плевен.

Наводнени са мазета и приземни етажи на около 10 къщи в Кнежа, както и сградата на местното училище. Над 100 къщи в село Горни Дъбник са с паднали цигли и капаци на покривите. Спасители са отстранили свлечена земна маса от пътните платна в селата Лозица, Ореховица и Божурлук.

Пороен дъжд се изсипа и над Русе около 18 часа, като за по-малко от час бяха наводнени по-ниските части на града. За няколко минути дъждът премина в град, голям колкото лешник. Централни улици бяха залети от вода, като на места тя преливаше над тротоарите.

За час над Русе са се изсипали 29.5 литра на кв. метър, градушката е била с диаметър от 12 мм, а поривите на вятъра са достигали до 50 км в час.

Смерч отнесе покриви на къщи в Чепинци, порои заляха страната
netinfo

На територията на страната няма пострадали и бедстващи граждани след поройните дъждове в страната. Към момента няма сигнали за нарушено електрозахранване на населените места.

Екипите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" са извършили редица аварийно-спасителни дейности.

Пожарникарите и спасителите участват в локализирането и ликвидирането на 28 произшествия. Най-сериозно е положението на територията на областите Стара Загора, София, Пловдив, Плевен, Велико Търново и Русе.

16 са сигналите, свързани с преминалата над София буря, получени в столичната пожарна. Основната част от сигналите са за наводнени мазета и паднали клони и дървета. Ураганен вятър е преминал над с. Чепинци, покривните конструкции на четири сгради са повредени.

Над 20 са сигналите на територията на област Пловдив за паднали дървета и клони и наводнени приземни етажи. При бурята са нанесени щети на четири моторни превозни средства. Осем спасителни екипа работят по отстраняване на щетите.

В следствие на обилен валеж в района на Свищов са постъпили сигнали за наводнени мазета. Подобна е ситуацията в област Русе - екипите на "Пожарна безопасност и защита на населението" работят по сигнали за наводнени улуци и обекти.