Буря отнесе покривите на 100 къщи в Плевенско
Буря отнесе покривите на 100 къщи в Плевенско / снимка: DarikNews.bg

Областният управител на Плевенска област Илиян Йончев и началникът на ОУПБЗН - Плевен комисар Емил Маринов се запознаха на място с последиците от поройния дъжд и силния вятър на територията на областта.

По предварителна информация са регистрирани 28 произшествия. В късния следобед на 14 май те разговаряха с жители на Горни Дъбник, където ураганен вятър е отнесъл покривите на около 100 къщи.

Областният управител потърси съдействие от ОДП-Плевен, които осигуриха патрул за селото за нощта, за да се предотвратят посегателства срещу пострадали къщи.

Количеството дъжд пък се оказа проблемно в Кнежа, където са наводнени мазета и приземни етажи на жилищни сгради, сред които и ОУ "Отец Паисий". Специалисти от ОУПБЗН отводняваха помещенията.

Те са участвали и в акции по отстраняване на опасни предмети - дървета и клони на пътни участъци в Плевен, с. Ясен, гр. Долни Дъбник, селата Крушовица Върбица и Горни Дъбник, като движението по тях бе бързо възстановено.

По-сериозен проблем се оказа калта по пътищата. Свлечена земна маса е отстранена от пътните платна в селата Оряховица, Божурлук, Деков, Дебово и Муселиево. Една от улиците в Ореховица е с изцяло разрушена асфалтова настилка.

Въпреки тежката обстановка движението е нормално, но по някои четвъртокласни пътища трябва да се извършва със съобразена скорост и повишено внимание.

Пострадало е и щъркелово гнездо, като петте новоизлюпени малки са загинали, а майката е със счупено крило. Птицата е спасена от местни природолюбители.