/ БГНЕС
"По отношение на противоепидемичните мерки - и досега Регионалните здравни инспекции имаха възможност да координират своите мерки. Но има едни противоепидемични, които с отпадането на извънредната обстановка, няма да могат да се налагат, дори и на регионално ниво. В тях няма нищо страшно – носенето на маски, дезинфекция, дистанция. Уверявам ви, че те не са по усмотрение на министъра на здравеопазването". Това каза от парламентарната трибуна министърът на здравеопазването Асена Сербезова във връзка с отпадането на противоепидемичните мерки в страната от 1 април.

"Взимат се предвид националните консултанти, здравните експерти, епидемиологичните данни и др. Що се отнася дали тези мерки да бъде решение на НС, това е във вашите ръце", обърна се тя към депутатите в парламента.

По думите ѝ в много държави, в които отпадна носенето на маски на обществени места, в болнични лечебни заведения и обществен транспорт е задължително.

Депутатите приеха промените в Закона за здравето

"Към настоящия момент това няма да бъде възможно тук, ако не се гласуват промени в Закона за здравето. Дали има критерии в този закон – има такива", уточни Сербезова.

"Лечението на COVID-19 трябва да бъде „развързано“ от наличието или не на извънредна епидемиологична обстановка. Европейската комисия е ясна, че когато се вдигат тези мерки трябва да има гъвкавост и таргетиране на интервенциите", каза в заключение здравният министър.