/ БГНЕС
Със 158 гласа "за", 6 гласа "против" и 28 "въздържали се" Народното събрание прие на първо четене законопроекта за здравното осигуряване на бежанците

Въпросът със здравното осигуряване и медицинското обслужване на чужденците с предоставена временна закрила е заложен в измененията в Закона за здравното осигуряване, които са внесени от Антон Тонев и група народни представители. Те ще бъдат разгледани на първо четене.

В пленарната зала е министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

Дебатът в пленарна зала почти повтори този от Комисията по здравеопазване, предаде БГНЕС.

Елена Гунчева от "Възраждане" посочи, че този законопроект на първо място е дискриминационен. "В България има много бежанци, много лица с хуманитарен статут, има и лица с временна закрила. Видно от мотивите към закона, той се отнася единствено и само за бежанците от войната в Украйна. Разбира се, ние като народни представители, трябва да се погрижим за хората, които са изпаднали в беда в резултат на военни действия, но също така искам да напомня на народните представители, че здравното осигуряване е в резултат на приноса на всеки един български гражданин", каза още Гунчева. По думите ѝ стотици хиляди български граждани са неосигурени и държавата не се е погрижила за тях, с изключение на спешната помощ.

Председателят на Комисията по здравеопазване и депутат от "Продължаваме промяната" Антон Тонев заяви, че управляващите ще се съобразят с всички предложения между четенията, които имат за цел да подобрят текстовете. "По предложение на министър-председателя на България Кирил Петков в ЕС в момента върви дискусия, която изглежда ще бъде успешна и ще се създаде фонд, който да компенсира страните, които имат направени най-големи разходи за сметка на държавните си бюджети.

Отношение взе и депутатът от ГЕРБ - СДС Христо Гаджев. "Гледам становището на Министерство на финансите. Говорейки си за преструктуриране на европейски средства, става въпрос за бъдещ механизъм, който още дори не е започнато да се работи а хартия нещо официално. Като казвате разглеждане и преструктуриране на европейски средства, имате предвид от тези, които са отпуснати на България или тези, които предстои да бъдат отпуснати. Това са две различни неща", каза още Христо Гаджев.

Д-р Хасан Адемов от ДПС обърна внимание, че законопроектът е внесен от управляващата коалиция. "С вашия подход митът за търсене на надпартиен консенсус, на практика приключва сега. Защо казвам това? Ако бяхте поканили представители на опозицията, вероятно щяхме да предложим по-разумни решения", заяви още д-р Адемов. Той заяви, че тази дискусия не трябва да разделя българското общество. Според него проблемите на българските граждани със здравното осигуряване са едни проблеми, които трябва да се решат тук в НС и на територията на Комисията по здравеопазването, но в този законопроект става въпрос за конкретни проблеми.

Проф. Георги Михайлов от БСП обърна внимание, че дебатът е некрасив. "Това е непростимо, недостойно за българския парламент", каза Михайлов и призова законопроектът да бъде подкрепен.

По думите част от депутатите искат да предоставим военна помощ на Украйна, а хуманитарна не могат.

Ивайло Христов от "Има такъв народ" каза, че в дебата се слушат политически и предизборни изказвания.

"Ние няма да подкрепим този законопроект, защото създава откровена дискриминация", категоричен беше лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Представеният законопроект създава много повече въпроси, отколкото да дава решения. Не е спазено правилото за неговото публично обсъждане. По отношение на неговата навременност - повече от месец в България има украински бежанци, а държавата я няма. Тя разчита само на българските бежанци и доброволците. Нашата парламентарна група е твърдо "за" предоставянето на такава хуманитарна помощ", заяви депутатът от ГЕРБ Костадин Ангелов.

Парламентът ще разгледа и промени в Закона за здравето на първо четене. И този законопроект е внесен от Антон Тонев и група народни представители и също ще бъде разгледан на първо четене. Със закона се предлага да се създаде правна възможност след отпадане на извънредната епидемична обстановка, когато е необходимо, министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор, да може да въвежда противоепидемични мерки на територията на цялата страна или за отделна област.

Със законопроекта се правят промени в Закона за бюджета на НЗОК, с които се предлага да се удължи с три месеца след отмяната на извънредната епидемична обстановка, съществуващата възможност през 2022 г. Министерство на здравеопазването да субсидира лечебни заведения за болнична помощ за поддържане на готовността им за оказване на медицинска помощ през периода на обявено извънредно положение. Предложено е законопроектът да влезе в сила от 1 април.

 
БГНЕС