/ iStock/Getty Images
САЩ поздравиха България по повод Националния празник 3 март.

"От името на САЩ, моля приемете моите най-добри пожелания към българския народ по повод 146 г. от Освобождението на България", се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, публикувано днес на сайта на Държавния департамент, предава БНР.

"САЩ дълбоко ценят над 120 години дипломатически отношения с България. Нашето партньорство, базирано на споделени демократични идеали, съдейства за мира и просперитета на двете страни и допринася за единството и сигурността на Европа и трансатлантическата общност.

Признаваме ангажимента на България за задълбочаване на интеграцията в евроинституциите, осигуряване на енергийната сигурност и икономическата жизнеспособност и засилване на партньорството ѝ със съюзниците в НАТО. Обединени сме в усилията си в подкрепа на Украйна и народа ѝ, докато те са борят да защитят страната си и свободата си от военната агресия на Кремъл", пише Блинкън.

"Очаквам бъдещо партньорство за по-сигурно, проспериращо и справедливо бъдеще за нашите две обичащи свободата нации", допълва той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БНР