В рамките на един ден със самолет "Спартан" България достави хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението в Сирия, а след това прибра на родна земя и военните ни медици от Турция, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната (МО).

"Екипаж от 16-та авиационна база "Враждебна" с командир майор Веселин Асенов излетя със самолет "Спартан" днес в 11:07 ч. за ливанската столица Бейрут, за да транспортира хуманитарна помощ, която страната ни предоставя на пострадалите от земетресението в Сирия. Военнотранспортният самолет беше натоварен с одеяла, спални комплекти, палатки, необходими за хората в разрушените населени места", посочиха от МО.

По-късно самолетът прелетя от Бейрут до Адана, за да прибере екипите от Военномедицинска академия (ВМА), които от 6 февруари са в засегнатия от земетресението район в Турция. "В продължение на десет дни майор д-р Цветан Станимиров, капитан д-р Синан Емин, старшина Мария Борисова и младши сержант Илия Деков от състава на Модулните военномедицински формирования за осигуряване на медицинска помощ при бедствия, аварии и катастрофи, заедно с местните спасители, търсеха оцелели под руините и оказваха помощ на пострадалите", уточниха от военното министерство.

В 21:30 ч. военнотранспортният самолет кацна на Летище София. Медиците бяха посрещнати от началника на ВМА генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски. 

медици ВМА след Турция
МО, пресцентър

медици ВМА след Турция
МО, пресцентър

“В Турция цари хаос. Кацайки на летището в Адана установихме, че службите не бяха подготвени. Не знаеха, че ще дойдат спасителни екипи. В един момент нашият екип беше първият международен, който кацна там. Впоследствие започнаха да кацат непрестанно самолети с още спасители от най-различни страни, а и от цялата Турция”, разказа майор д-р Цветан Станимиров и допълни: “За съжаление не успяхме да извадим живи хора от разрушените сгради”.

В град Хатай медиците ни са поразени от гледката: “Видяхме един апокалипсис. Целият град беше унищожен!”, разказа още майор Станимиров. 

“Мъка, трагедия, надежда в очите на хората”, сподели старшина Мария Борисова.

“Невероятно е чувството. Чакат да видят какво ще се случи с близките им. Имаше хора от всички части на Турция. Молят се и се надяват да видят техен близък”, допълни тя.

Старшина Борисова сподели, че като жена и майка е изживяла събитията в Турция тежко. “Надявахме се да намерим някой, който е жив и на когото да помогнем. Няма да забравя руините и телата на жени и деца”, каза още тя.