Сакскобургготски укори воденето на деца по протестите
Сакскобургготски укори воденето на деца по протестите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Българите винаги сме били задружен и сплотен народ. Обединявали са ни битките за освобождение, независимост и национална идентичност. Обединявал ни е стремежът към възход и просперитет на нацията. Историята показва, че когато сме обединени, сме силни"
Това се казва в изявление на бившия министър-председател (2001-2005) Симеон Сакскобургготски.

"Има ли в момента разединение, реално ли е то или е плод на желанието на определени кръгове да се възползват от несъвършенствата на демокрацията за постигане на задкулисни намерения и безотговорно да ни делят на протестиращи и антипротестиращи, на симпатични, умни, десни, бедни, богати, българи, цигани, турци, евреи и т.н.", посочва бившият премиер.

Той допълва, че в демократичните общества гражданите могат свободно да изразяват своите желания, включително и протестирайки.

"Питам се, обаче, колко значими и реални са тези прояви на фона на хората, които са гласували на изборите, още повече на фона на цялото население на страната, и в колко от градовете на България се провеждат те", коментира Сакскобургготски.

Според него не е редно да се водят деца на протестите:

"Надали е възпитателно те да стават свидетели и участници в противопоставянето на наши и ваши, часове да бъдат подложени на въздействието на силните шумове, както и да възприемат използваните епитети, още повече, че има изрични европейски директиви, отнасящи се за закрилата на децата".

"Все по-често забелязвам, и то със загриженост, в социалните мрежи и в медиите да се демонстрира липса на респект към институциите. Опасявам се, че с подобно отношение и взаимно изключващи се призиви не само се излагаме пред света, но плашим и инвеститорите и туристите", се казва още в изявлението на бившия премиер, цитирано от БГНЕС.