Сакскобургготски призова да загърбим синдрома „Вуте
Сакскобургготски призова да загърбим синдрома „Вуте / снимка: БГНЕС, архив

Трябва да загърбим синдрома "Вуте", да погледнем по един положителен начин и всички да осъзнаем, че България има огромен потенциал, народът го има. Това заяви Симеон Сакскобургготски при представянето на автобиографичната си книга "Една необикновена съдба" тази вечер в София.

Напоследък съм дълбоко загрижен и разтревожен за това, което се случва в България, за тежкия политически момент, пред който сме изправени, отбеляза бившият министър-председател на страната. Той даде пример с Полша и думата "солидарност", която е успяла да обедини поляците в труден момент. Би било чудесно всички да намерим заедно една дума, която да ни сплоти, заяви Сакскобургготски.

В най-скоро време да се каже, че българите са способни и достойни партньори на Европа и света - това би било най-голямата ми радост до края на живота ми, каза Сакскобургготски пред препълнената зала "Арт Хол" в Телефонната палата. За книгата си той посочи, че тя няма претенции за мемоари или разточителни спомени, а по-скоро преглед на един живот, за смисъла на този живот. Поради факта, че съм затворен, много пъти съм бил заобикалян от митове и идеи, които са ми приписвали.

Постарах се да напиша, не за личната ми слава, напротив - правя го от първо лице за нашата история, за един период, който е бил заличаван или пренебрегван по различни причини, каза Симеон Сакскобургготски.

Изданието беше представено от Станимир Илчев и акад. Георги Марков, които акцентираха върху житейски, исторически и емоционални моменти в книгата.

Сред гостите на премиерата бяха вицепрезидентът Маргарита Попова, служебният премиер Георги Близнашки, бивши председатели на Народното събрание, представители от няколко правителства на България, действащи политически фигури, интелектуалци, общественици и много граждани.

Източник: БТА