/ БГНЕС, архив
Всички социални плащания – детски, семейни, лични асистенти, и пенсиите, всички тези средства са гарантирани, няма да има забавяния или сътресения. Пенсиите ще бъдат увеличени с 6.7% от първи юли, минималната пенсия ще е 250 лева. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет.

Към днешна дата в 240 общини 42 хиляди души се ползват от услуги за това да бъдат наети хора за обслужване на възрастни, хора с увреждания и хора под карантина. Стойността на услугата е над 45 милиона лева. Целевите средства за диагностика и лечение, изплатени през МТСП, - 1498 души, които нямат доход и здравни осигуровки, са получили възможността да получат болнично лечение на стойност 1 162 895 лв., които са преведени към НЗОК, каза още тя.

Семейства с деца до 14 години и безработни родители ще получат помощ от 375 лева

"Продължихме и програмата „Топъл обяд“, която ще има нови 214 договора, като към днешна дата 30 648 души получават топъл обяд. Размера на финансовата помощ към общините за това е 2 926 314 лв. От вчера стартира и реализацията на втори етап за раздаването на хранителни продукти, като 26 хиляди лица ще получат над 450 тона храни, като голяма част от тях са в затруднена социална ситуация. Реципиентите са идентифицирани от общините, и от местните кризисни щабове за борба с коронавируса, както и от НПО. 9230 потребители на социални услуги са настанени в домове", допълни Сачева.

В следващите дни Междуведомствената комисия за бедствия и аварии ще одобри нов транш от 800 хил. лв. за БЧК, които да бъдат изразходвани за храни за бедни. Раздаването на тези храни ще е със службите за социално подпомагане.

Сачева благодари на всички дарители, които са помогнали за раздаването на храни на хора в нужда.

Сачева ще предложи удвояване на неплатения отпуск, зачитан за стаж

Днес постъпи и дарение от БАН от адакедемиците, член-кореспондентите и други служители в БАН, което е на стойност 35 хиляди лева. Те ще бъдат изразходвани за таблети за деца от институции-социални услуги от резидентен тип, и които ходят на училище. Вече са раздадени 108 такива таблета. В момента децата имат нужда от достъп до дигитално образование.

По отношение на мярката, с която подпомагаме родители, които са в неплатен отпуск поради невъзможност да гледат своите деца, към момента са постъпили 3753 заявления, като през последните 10 дни около 280-300 души подават заявления всеки ден. Мярката ще продължи да действа докато е необходимо, може да се удължи и до края на годината. С промените в Закона за здравето даваме възможност още 30 дни неплатен отпуск да бъде признаван за трудов и осигурителен стаж – това означава, че хората по принуда в неплатен отпуск могат да ползват здравните си права, както и стаж за пенсиониране.

От миналата година в АЗ има проект „Родители в заетост“, той отново се подновява – той дава работа на кандидати – детегледачи, които желаят да полагат грижи за деца от 0-12 години. Към момента са подадени 7600 заявления и 4154 безработни са назначени като детегледачи. Обикновено това е близък роднина, който е без работа. Детегледачите се избират от самите родители. З тази мярка са предвидени 17 милиона лева, необходимо е да се обърнат към Бюрата по труда.

72 000 души са успели да запазят работа си по мярката 60/40 (ВИДЕО)

За безработицата, стартирахме в началото на извънредното положение на 13 март с 201 000 безработни. Днес са 377 706 души. Нарастването е с 99 755 души, допълни министърът.

28 271 са постъпили на работа от началото на кризата. Хората, постъпили на работа са в сектори здравеопазване, социални дейности, патронаж, транспорт, логистика, напитки и др.

Вследствие на мерките, които сме предприели, сме задържали ръста на регистрация на безработни и за 13 май общо 1538 души са регистрирани на борсата като безработни.

За мярката 60/40, 45 дни подред тази мярка събира все повече изявления - 12 187 заявления за 191 344 работници и служители, каза Сачева. До 30 юни работодателите могат да кандидатстват за компенсации на своите служители, уточни министърът.

Сачева: Безлихвените кредите ще бъдат достъпни до няколко седмици (ВИДЕО)

Обсъждаме от няколко дни с министър Росен Желязков възможността от 1 до 15 юли компаниите, регистрирани в икономическите дейности пътнически, крайградски транспорт и друг транспорт да кандидатстват за подкрепа от държавата в размер на 290 лева за заето лице за период от 6 месеца. Това са около 29 000 лица, общо заети в този сектор, за тази мярка са отделени 40 млн. лева, каза още Сачева.

Относно домовете за стари хора Сачева допълни, че общият брой в домовете е 16 650, като броят на персонала е 10850 човека. До този момент има 52 заразени потребителя, и 44 души от персонала, които са заразени с коронавирус. Предприети са мерки за изолация и да има превенция за останалите. На този етап Видин е областта с концентрация със заразени, но в други области пък няма нито един заразен.
 
 
Брифинг в Министерски съвет

Брифинг в Министерски съвет

Публикувахте от Новините на NOVA в Петък, 15 май 2020 г.
БГНЕС