Половината от заявленията па програмата са от хотелския и ресторантьорския бранш
За 13 работни дни 72 хиляди души са успели да запазят своята работа по мярката 60/40, съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по NOVA.

„За един месец общия брой на регистрираните безработни е около 80 хиляди души. Държа да почертая, че за този един месец почти 15 хиляди души успяха да намерят работа“, обясни тя. „Мярката 60/40 работи 13 общоработни дни. За 13 работни дни 72 хиляди души са успели да запазят своята работа“, допълни министърът.

„Факт е мярката 60/40 работи за работодателите, които искат да запазят совите хора. Работодателите които считат, че хората, с които работят са техния най-голям капитал, именно те се възползват най-много от тази мярка“, допълни още Сачева.

Тя обясни, че 48,5 % от заявленията, които са получили по мярката 60/40 са от хотелския и ресторантьорския бранш.

„В рамките на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ в момента работим по допълнителна мярка в размер около 150 милиона лева за покриване на 40 % от минималната работна заплата и осигуровките към нея за секторите, които са най-пряко засегнати от кризата и туризма е един от тях“, каза още министърът.
nova.bg