/ DarikNews.bg
Търсим нова програма в помощ на работниците от засегнатите сфери. Това каза социалният министър Деница Сачева преди изслушването си в ресорната парламентарна комисия.

"Предстои да обсъдим какви са възможностите с европейски средства да направим така, че онези икономически дейности, спрени в момента, или които предстои да бъдат спрени, да измислим нова програма за тях, която не изисква самоучастие на работодателите", каза Сачева.

По думите й трябва да се измисли механизъм, който да се отнася до всички икономически дейности, които биха могли да бъдат засегнати. 

"Трябва да измислим и механизъм как това да се случва, така че да бъдат обезщетявани директно работниците, а да не минава през работодателите“, добави министърът. 

Все още не е ясно обаче дали размерът на обезщетението може да достигне желаните от бизнеса 80%. 

„Рано е да се каже такова нещо, защото зависи за кои сектори говорим. Ако говорим за нощните заведения, по данни на НОИ около 32 хил. души са тези, които имат трудов договор и осигуровки. За тях вероятно това е числото, за което ще търсим решение. Що се отнася до тези, които са от занимални и учебни центрове, още не сме получили данните“, поясни Деница Сачева.