Осветиха бойните знамена
Осветиха бойните знамена / БГНЕС
Тържествен водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия беше отслужен днес по повод  Деня на храбростта и празник на армията - 6 май. Ритуалът, посветен на християнския празник Гергьовден, който се чества като празник на Българската армия, отслужи Негово светейшество патриарх Неофит в съслужение с духовници.

Гергьовден – традиции и поверия (ВИДЕО)

"В тежките дни, които изживява не само страната ни, но и целият свят, българската армия отново е призвана да бъде онзи надежден гарант за сигурността на нашия народ и за целостта на скъпото ни Отечество - армия-победителка, прославила името на страната ни с несломимия си дух и със своите чутовни победи, извоювани под знака на Христовия кръст", каза в словото си патриарх Неофит.

Осветиха бойните знамена
БГНЕС

"Нека продължаваме да стоим здраво във вярата на нашите предци, да вървим по техните стъпки и следваме оставения от тях образец и пример на безкористна и жертвена любов към Бога, към Неговата Света църква и към свидната ни родина", пожела патриархът.

Осветиха бойните знамена
БГНЕС

Армейските знамена бяха поръсени със светена вода. Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев прие строя на почетния караул. Държавният глава поднесе венец на Паметника на Незнайния воин. Беше изпълнен националният химн от гвардейския духов оркестър. Ритуалът завърши с тържествен марш на гвардейците, а след него ще се състои традиционният военен парад за празника на площад "Княз Александър Първи".

Осветиха бойните знамена
БГНЕС

Сред присъствалите на водосвета бяха председателят на парламента Димитър Главчев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, министърът на вътрешните работи Валентин Радев, депутати, висши военни, дипломати, ветерани, граждани.

Осветиха бойните знамена
БГНЕС


Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие строя на представителните блокове и ги поздрави по случай празника. Беше изпълнен националният химн, по време на който прозвучаха 20 артилерийски салюта.

военен парад
БГНЕС


Парадът, командван от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, по традиция беше открит от вертолет Ми-17, който прелетя над площад "Княз Александър I" с националното знаме, ескортиран от два вертолета "Кугър".

военен парад
БГНЕС


Пред погледите и аплодисментите на много граждани и под звуците на Гвардейския представителен духов оркестър преминаха знаменният взвод на Националната гвардейска част, представителните блокове на Военната академия "Г. С. Раковски", на Националната гвардейска част, на Националния военен университет "Васил Левски", два представителни блока от Сухопътните войски - които преминаха с новите камуфлажни униформи, представителните блокове на Военновъздушните сили, на Военноморските сили, на 68-ма бригада "Специални сили", както и представителен блок, съставен от формирования, подчинени на Съвместното командване на силите.

военен парад
БГНЕС

В края на парада над площада ефектно прелетяха три изтребителя МиГ-29 от състава на авиобазата "Граф Игнатиево".

военен парад
БГНЕС




 

БТА