/ БГНЕС
Изненадани сме от случаите на агресия от последните дни, призна МВР министърът
Министърът на вътрешните работи, главният секретар, директорите на ГДНП и СДВР проведоха работна среща с ръководителите на столичните полицейски управления, съобщи пресцентърът на МВР.
 
Изненадани сме от случаите на агресия от последните дни, затова реших да присъствам на срещата с началниците на районните управления в София, заяви министър Валентин Радев, който присъства на срещата.
 
"Професионалното ръководство обсъжда какви конкретни мерки да предложат и предприемат, за да се подобри сигурността в сезон, в който криминогенната обстановка е по-скоро овладяна. Според информацията до момента, между двата последни случая на агресивно поведение от вчера и днес в столицата няма връзка", категоричен бе министър Радев.
 
Полицията променя охраната в района около Борисовата градина

Усилване на патрулите, засилване на вниманието към криминогенните елементи, включително и извън София, са сред мерките, които дискутирахме. Обсъдихме и случаи извън района на Борисовата градина и подходящи механизми за подобряване на обстановката на сигурност, така че да спрем изява на подобна агресия, за да са спокойни гражданите.
 
"Професионалистите в МВР и СДВР ще направят обстоен анализ и ще предложат професионални стъпки срещу всички прояви на агресия, включително и на опити на посегателство срещу полицейски служители, но нека първо приключи разследването по двата последни случая, за които засега няма обяснение", обобщи министър Радев.
 
Нападнаха журналиста от БНТ Иво Никодимов

Срещата бе мотивирана от нападения в района на Борисовата градина през последните два дни, днешния инцидент определяме като брутален хулигански акт, заяви главният секретар на МВР Младен Маринов след срещата с полицейските началници в София.
 
Маскирани нападнаха две жени в София

След като междувременно с директора на ГД "Национална полиция" Христо Терзийски разговаряхме с пострадалия и получихме информация за случая, поставихме конкретни задачи на колегите от РУ-СДВР и началника на "Криминална полиция"- СДВР, поясни Маринов и допълни, че предстои много работа за изясняване на този инцидент по хулигански подбуди, за който липсва конкретен мотив и пострадалият по никакъв начин не е предизвикал агресията.
 
Коментирахме разположението на патрулите около Софийския университет и Борисовата градина, както и мерки за инструктажа на патрулите в тези райони.
 
"Набелязали сме места за проверка, като профилът на нападателите най-вероятно е свързан с лица от криминалния контингент или дори непълнолетни. Има вероятност нападателите да са засечени, затова разпоредихме мерки за запазване на записите от камерите в района, дори и от по-отдалечени обекти, за да се направи обстоен преглед", допълни Терзийски.
 
На срещата началникът на Първо РУ-СДВР комисар Георги Хаджиев е докладвал, че от началото на тази година няма регистрирано подобно престъпление в района на Борисовата градина.
БТА