Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев / БГНЕС
Спасяването на българските евреи не е просто историческо събитие, а е вдъхновяващ пример за днешния и утрешния ден, каза държавният глава Румен Радев, който удостои президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудър с орден "Стара планина" първа степен. Отличието е за особено големите заслуги на Лаудър за развитието и укрепването на приятелските отношения и сътрудничеството между световната еврейска общност и държавните институции, гражданското общество и еврейската общност в България, както и за значителен принос за развитието на образованието у нас.
 
„Един народ показа, че дори в най-мрачните времена може да има смелост и отговорност, когато този народ е изградил фундаментални ценности“, посочи Радев.
 
Той отбеляза, че днес се навършват 76 години от спасяването на българските евреи и допълни, че в един от най-мрачните периоди на човечеството българският народ е извършил този акт на безпримерна смелост, на гражданска отговорност и човечност.

10 март - Ден на спасението на българските евреи
 
Президентът посочи, че съвместните инициативи на Световния еврейски конгрес и на организацията на евреите в България "Шалом" съдействат не само за повишаване на нетърпимостта и противопоставянето на ксенофобията и дискриминацията, но и за по-добро сътрудничество с българските институции за действия срещу антисемитизма и речта на омразата.
 
Радев отбеляза, че днешното шествие, което се проведе в София по повод Деня на спасяването на българските евреи и почитане на паметта на жертвите на Холокоста, е доказателство за това ефективно сътрудничество - в подкрепа на толерантността и единението.
 
Роналд Лаудър заяви, че за пръв път е дошъл в България през 1997 г. и това, което обича най-вече тук са хората. Уважението ми беше спечелено посредством техните бащи и деди, защото в най-тъмните времена в европейската история България беше единствената страна на този континент, която имаше смелостта да каже "не" на омразата, "не" на убийствата, "не" на антисемитизма, посочи президентът на Световния еврейски конгрес.
БТА