Роми са бити през нощта в Бургас. Според полицията в града е спокойно
Роми са бити през нощта в Бургас. Според полицията в града е спокойно / Sofia Photo Agency
Роми са бити през нощта в Бургас. Според полицията в града е спокойно
45088
Роми са бити през нощта в Бургас. Според полицията в града е спокойно
  • Роми са бити през нощта в Бургас. Според полицията в града е спокойно

Няколко ромски младежи са били бити късно снощи в Бургас, съобщи за Дарик местният ромски лидер Митко Доков. Според него в кварталите с концентрирано ромско население има страх, някои граждани дори не са пуснали своите деца на училище, а други не са отишли на работа. От бургаската полиция увериха, че навсякъде е спокойно, из града няма организирани групи, никъде няма погроми и не е постъпила нито една жалба за побой.

Ромските младежи са били бити към 19.30 часа от български момчета, в района на Старата поща, уточни Митко Доков. Той каза, че ромите в кварталите „Победа", „Горно Езерово" и комплекс „Меден рудник" се страхуват да излизат навън и могат да дадат отпор, но подчерта, че никой не се въоръжава или готви за нападение: „Като при всички хора инстинктът за самосъхранение е силен. Хората са силно притеснени и са готови на всичко само и само да защитят семействата и децата си. Засега няма ексцесии вътре в квартала, но това се случи извън него. Искрено се надявам институциите да обърнат сериозно внимание на този проблем, за да не ескалират нещата".

„Изобщо не може да се говори, че има струпване на полиция или напрежение в кварталите, в които живеят етнически групи", коментира говорителят на бургаската полиция Цветелина Рандева. Тя заяви, че снощната група младежи е била от около 30-40 души, които скандирали и се държали по-агресивно, но когато били спрени от служителите на реда, не могли да обяснят какво точно искат: „Установено е, че това са непълнолетни бургазлии, като след разговор с тях е констатирано, че двама са се отзовали на публикуван в социална мрежа призив за общо събиране в 19.30 часа пред паметник „Альоша". Нямат обаче ясно изразени цели на въпросното нерегламентирано от община Бургас шествие. Към групата в района на старата поща са се присъединили другите двама задържани младежи, които не дават ясни обяснения какво са правили вътре във въпросното формирование и какво точно са целели, крещейки по улиците на Бургас".

Няма как в Бургас да се повтори „случаят Катуница", отговориха от полицията, тъй като „проблематиката в Бургаски регион е съвсем различна от тази в тамошното село".

Други новини от Бургас