Родители поискаха от президента вето на Закона за образование
Родители поискаха от президента вето на Закона за образование / снимка: БГНЕС, архив
Родители поискаха от президента вето на Закона за образование
61638
Родители поискаха от президента вето на Закона за образование
  • Родители поискаха от президента вето на Закона за образование

Близо 30 души се събраха на мирна демонстрация пред сградата на президентството с искане за налагане на вето върху закона за училищното и предучилищното  образование. Демонстрацията бе организирана от над 50 организации и сдружения, които изразиха несъгласието си децата на 4-годишна възраст да посещават задължително детска градина. Според протестиращите задължителният характер на предвижданата предучилищна подготовка трябва да отпадне, тъй като за такава мярка няма необходимост и обществена подкрепа.

Според една от организаторите на мирната демонстрация, Гаяне Минасян от Национална мрежа на родителите, всяко дете има индивидуални потребности, които законът за училищното и предучилищно образование потъпква.

„По Конституция е задължително училищното обучение, няма такова нещо като предучилищно образование. Има предучилищна подготовка, тя не може да е задължителна по Конституция”, обясни Минасян. „Децата са различни. За едни деца е много добре и е полезно за тяхното развитие да ходят, други се развиват по друг начин, имат други интереси”, допълни тя.

Бистра Алексова от Гражданска инициатива на родителите заяви, че право на избор на родителите е дали децата им ще посещават държавна детска градина или кооператив.

„Много родители смята, че децата им могат да бъдат до по-голяма възраст заедно с тях и да търсят начини за образоване на децата си. Задължителният характер е, който възмущава родителите. Думата „задължително” не трябва да присъства никъде. Защото ако едно дете иска да се научи думата „задължително” не е тази, която го мотивира, коментира Алексова.

Протестиращите обявиха, че ако законът се приеме от парламента, налагането на вето от  президента е последната им надежда.