Решават до месец за възобновяването на делото „САПАРД
Решават до месец за възобновяването на делото „САПАРД / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Решават до месец за възобновяването на делото „САПАРД"
66675
Решават до месец за възобновяването на делото „САПАРД"
  • Решават до месец за възобновяването на делото „САПАРД"

В отсъствието на адвокати и подсъдими Върховният касационен съд разгледа искането на главния прокурор за възобновяване на делото САПАРД, по което основни подсъдими са бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков.

Съдия Елена Величкова непрекъснато апострофираше и прекъсваше с коментари защитниците на подсъдимите, поддържащи тезата, че делото не трябва да се възобновява. В крайна сметка последната инстанция ще се произнесе в едномесечен срок.

В края на миналата година стана ясно, че обвинителят от Софийска апелативна прокуратура Стойчо Ненков е оттеглил протеста срещу оправдателните присъди по делото, а изпълняващият длъжността главен прокурор Бойко Найденов веднага след това изпрати искане за възобновяване до касационния съд. На делото липсваха част от титулярните адвокати на подсъдимите, които бяха заменени от служебни такива.

Сред отсъстващите беше и адвокат Менко Менков, който защитава и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Съдия Величкова с насмешка коментира медицинското на адвокат Станислава Каракушева, като каза, че тя „сигурно се е разкашляла". Друг защитник - Костадин Костадинов, беше прекъснат, докато четеше становището си. Той посочи, че прокурорът писал искането за възобновяване не е чел делото.

Съдът отбеляза, че в случая става дума за Бойко Найденов, който тогава изпълняваше функциите на главен прокурор. Заради цялостното отношение на съда Костадинов каза, че очаква магистратите да се произнесат в полза на обвинението: „Прокуратурата, според мен, действа доста странно. На първо място си оттегля протеста, сама се лишава от възможността делото да бъде разглеждано от Върховния касационен съд, след това се подава искане за възобновяване. Не мога да си го обясня това. В искането са посочени неща, които изобщо не отговарят на истината. Нямам никаква представа какво ще се случи, но най-вероятно ще бъде възобновено, щом се действа по този начин".

От своя страна прокуратурата уверено поиска делото да бъде върнато на по-долна инстанция. Процесът се води за изпирането на над 7 милиона евро по програма САПАРД.