/ DarikNews.bg Иван Лазаров
"Пазете се, зараза! Журналисти!" - такава табела днес много липсваше на входа на Народното събрание.

За да са подготвени парламентарните репортери какви извънредни мерки ги очакват във връзка с настъпващия коронавирус. Оказа се, народното представителство е втресено от страх да не би двайсетината на брой журналисти и още толкова оператори и фоторепортери да заразят надвишаващите ги поне седем пъти по численост депутати, дошли на работа от всички краища на България. Кой от кого трябва да се пази при това съотношение на силите и география на контактите, е риторичен въпрос.

Още на входа рано сутринта гардовете на НСО влизат в ролята на здравни инспектори от РЗИ и с медицински ръкавици раздават специално изготвени листовки за журналисти, сиреч - потенциалните заразоносители. Те съдържат правилата, които трябва да изпълняват в Народното събрание. Оказва се, карантината включва и гладна диета - репортерите имат право да си купят храна и кафе от бюфета на парламента само от 9.00 до 9.30 сутринта. През другото време до 14.00 - на пост и молитва. И на чаша вода от специално инсталирания автомат в залата.

Извънредни мерки в парламента заради COVID-19: Изолираха депутатите от журналистите

В същото време, докато двайсетината потенциални приносители на коронавирус са в изолация, в кулоарите на НС щъкат шофьори на депутати, секретарки, сервитьорки и чистачки. Те не са под възбрана. А за всеки случай, за да бъде спряна заразата от нахлуване в пленарната зала, пред всяка от седемте й врати се мъдри масичка с дезинфектант.

За двайсетината труженици на перото, които отразяват работата на парламента, затворени на втория етаж, помпички с дезинфектанти няма. Нали и без друго са потенциални заразоносители. Дезинфектиращите препарати трябва да се пестят.

С иронията дотук. Защото днешният фарс в парламента е лишен от всякакъв смисъл и здрав разум.

Чобанов: Ще има рецесия в Еврозоната, но кризата може да не дойде у нас (ВИДЕО)

Властта призовава да не се всява паника, за да опазим държавата, нормалния си ежедневен ритъм, икономиката. В същото време демонстрира публично панически страх за живота си от шепа репортери.

Дошли да си вършат работата. И ако има нещо здравословно в абсурдната ситуация, то репортерите от сърце трябва да благодарят, че ги опазиха от 240 рискови контакта.

А ние помним опънатото въженце от времето на соцпредседателя на Народното събрание Георги Пирински, когато по негово нареждане отцепиха половината парламент в опит да озапти медиите. Тогава вирусна причина нямаше, идеше реч само за опазване на депутатския рахат. Изтрая от ден до пладне. Да не би и сега да се окаже, че депутатите само си търсят повод да си осигурят малко кулоарно спокойствие покрай коронавируса?