/ БГНЕС
Ако бъдат установени случаи на заболели ученици, училищата ще бъдат затваряни за 14 дни. Това стана ясно от думите на началника на Националния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Според него грипната ваканция в София не трябва да бъде удължавана, но 

В три области в България има заразени, известни са кои са болните и какви мерки трябва да бъдат предприети. В тази връзка Националният кризисен щаб предприема мерки в областите, където се установени случаи на коронавирус и където не са установени такива.

Борисов: Пикът на коронавируса ще е през септември

"При спортни мероприятия на закрито да се ограничи до присъствието от 250 души, минимално до 1 метър между присъстващите. При международни прояви участници от рискови страни да се преминали 14-дневна изолация в Република България. Във връзка с олимпиадата в Токио има отбори от рискови дестинации, които трябва да пристигнат в България - Южна Корея, Иран, Италия", отбеляза проф. Мутафчийски.

Проф. Миланов: Коронавирусът е обикновен грип,  може да се лекува в домашни условия 
 
"В области без потвърдени случаи на коронавирус - в детските заведения се провеждат занятия при засилени хигиенни мерки, с 3-кратна дезинфекция, периодично проветряване на помещенията, дезинфекция на ръцете, в първия учебен час 5-минутен инструктаж за лична хигиена. Персоналът в учебните заведения трябва да е с повишена бдителност за деца, учители или помощен персонал за евентуални заболявания", изброи още генералът.

Вирусолог: Топлото време няма да унищожи коронавируса (ВИДЕО)
 
В театри и кина "до 250 човека присъствие в закрити помещения, присъстващите през едно свободно седящо място, време за дезинфекция след всяка прожекция." "Това значи разреждане на прожекциите. На други публични места на закрито - проветряване и дезинфекция на ден минимум 15 минути", каза още хирургът.