/ БГНЕС
Пет дни с приятели си блъскаме главите защо пред заплахата от коронавируса британци, австралийци и други на запад от нас пълнят колички в супермаркета, но не с консерви и брашно, ами с тоалетна хартия.

В Австралия чак се стигна до бой, защото една жена грабнала рулото на друга. Блъсках си главата, блъсках я. Защо тоалетна хартия, боже мой?! Отговорът на главоблъсканицата звучи като виц - целулозата, която съдържа тоалетната хартия на 100%, била най-дълготрайната храна!

Целулоза, хора! И алтернативата за живот била - при добро съхранение ще гризем години наред хартия. Даже ядрена зима да настъпи... И понеже на Острова явно са "по-грамотни" от нас, опразват рафтовете и рулата свършват. Ето в този миг, когато сънародник зад граница ми разтълкува ключа от загадката, наистина се почувствах горда с нас, българите.

Защото в моя супермаркет рафтовете не са празни, а тоалетна хартия си има, колкото искаш и най-различни модели. Казах си - ето, няма паника, колко сме мъдри. Поне досега бяхме. Иска ми се така да продължи. Да продължим да подаваме ръка на старицата, която не може да изкачи стълбите в рейса, а не да се пазим с маска на лицето и равнодушно да гледаме как се мъчи да преодолее стъпалата. Или да се отместим от седалката, защото до нас седнал някой човешки индивид, който може да е потенциален носител на коронавирус. Или да изкупим витамин Д от аптеките, защото някой казал нещо си за "силата" му срещу вируса. Или да напълним домашната аптечка с тамифлу, което лекува само грип, не коронавируси, но понеже сме панирани егоисти, застрашихме всички болни от грип дечица, чиито майки в паника обикаляха аптеките и фейсбук групите да търсят лекарството.

По-вероятно е да спечелите от тотото, отколкото да хванете коронавирус

Паниката е официалното коронясване на страха и неговата власт над нас. Паниката ни превръща в клонинги, в глупави егоисти, защото доброволно се отказваме от живота - такъв, какъвто сме свикнали до вчера да го живеем.

Клонингът на глупостта ни разтриса толкова яко, че сами ще си фалираме държавата и ще ходим гладни, но не защото сме си дали и последните стотинки за заветния вигантол, за пет кутийки тамифлу и няколко консерви русенско варено, а защото ще си закопаем икономиката, бизнеса и търговията. И тогава няма да има какво да ядем, защото няма да сме го произвели. Тръгнали сме по нанадолнището на оглупяването.

Така сме я подкарали, че сами ще си произведем икономическа криза от собствения си вирус на глупостта, на който позволихме да ни превземе отвътре. Вносният ще мине и ще замине за два месеца, но торнадото на икономическото опустошение ще трае с години след това.

И толкова бързо ще ни отрезви, че ще си скубем косите защо си го причинихме. "Паниката е по-опасна за населението от самия вирус", призова един зевзек съвсем на място днес. Познатият ни Росен Марков от майтапчийската партия на българските мъже започна да обикаля от град на град с такава табела на врата и да напомня на хората да живеят. Прочетете надписа утре, като го срещнете на вашата улица, и забравете за паник бутона - няма да се наложи да хрупаме целулоза.

И да, паниката е опасна за вашето здраве - срива имунитета.