Регистър на застъпниците искат от „Прозрачност без граници”
Регистър на застъпниците искат от „Прозрачност без граници” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

За регистър на застъпниците на партиите по време на избори ще настояват от асоциацията "Прозрачност без граници". Това обяви в интервю за Дарик програмният директор на организацията Ваня Кашукеева - Нушева. По думите й регистърът ще даде възможност на всички независими наблюдатели и медии да получат информация за броя на застъпниците и как са разпределени в политическия спектър. Ще искаме от Народното събрание да предприеме мерки за регулиране статута на застъпниците за следващите избори през 2013-а година, каза още Нушева.

От "Прозрачност без граници" констатират намаляване прякото купуване на гласове на Избори 2011, но са се увеличили „меките" форми на контрол върху изборния процес. От друга страна се наблюдава свиване обема на констатираните практики на купуване на гласове, за сметка на нарасналите публикации и дискусии по темата за продаването на вота. Изводът е, че е достигнат критичният праг и е налице силно изразено негативно обществено мнение по темата, коментира Нушева.

Според нея основните причини за продължаващото купуване на гласове по време на избори са две. Първата е, че от 2001 година насам не са предприети достатъчно ефективни мерки за прозрачно финансиране на предизборната дейност. На второ място е изтъняващата връзка между политическите партии и избирателите, като доверието между тях е подкопано.

Първите стъпки, които трябва да се предприемат за справяне с феномена купуване на гласове, са решаване на проблема с мъртвите души в избирателните списъци и добре подготвена изборна администрация. За това обаче е необходима политическа воля от страна на държавата, категорична бе Нушева.

Програмният директор на „Прозрачност без граници" е в Пловдив, за да преМестни и Президентски избори 2011дстави доклада на асоциацията от наблюдението на , както и да направи оценка на националната система за почтеност в изборния процес на България.

Други новини от Пловдив