Разследват и Дянков за изнасяне на класифицирана информация
Разследват и Дянков за изнасяне на класифицирана информация / снимка: Sofia Photo Agency
Образуваха досъдебно производство срещу Симеон Дянков
31613
Образуваха досъдебно производство срещу Симеон Дянков
Николай Кокинов
  • Образуваха досъдебно производство срещу Симеон Дянков
  • Николай Кокинов

Прокуратурата образува досъдебно производство по сигнала на червените депутати за изнасяне на класифицирана информация от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Засега разследването е срещу неизвестни лица от Министерския съвет, разкрили класифицирана информация.

Постановлението за образуване на досъдебното производство е подписано вчера. Делото, което засега не е конкретно срещу Дянков, е по чл. 359 ал. 1 от НК, според който се наказва със затвор до 2 години или пробация този, който по непредпазливост стане причина да бъде разкрита информация, представляваща държавна тайна, или чуждестранна класифицирана информация, получена по международен договор, по който Република България е страна.

Проверката в Софийската градска прокуратура беше образувана преди 6 месеца, когато финансовият министър Симеон Дянков от парламентарната трибуна изнесе данни от секретен договор между правителството на Сергей Станишев и БНБ. Това е споразумението, с което пари от фискалния резерв бяха налети в българска частна банка.

Целта му била стабилизация на банковата система. Тогава Дянков обяви, че договорът е декласифисицаран и не представлява държавна тайна. Въпреки това малко по-късно същият договор се появи в секретното деловодство на парламента. Тогава депутати от Коалиция за България сезираха прокуратурата за изнасяне на класифицирана информация.

Очаква се Симеон Дянков да бъде извикан на разпит през август и в началото на септември да се вземе решение дали има основание да му бъде повдигнато обвинение.

Потърсен от Дарик градският прокурор на София Николай Кокинов поясни, че делото е секретно и каза:

„Софийска градска прокуратура по повод сигнал от г-н Светлозар Николов, председател на Национална асоциация на българския бизнес във Варна, и сигнал, подаден от народния представител Атанас Мерджанов, е образувало досъдебно производство срещу неизвестен извършител, член на Министерски съвет за неспазване на нормативно установените изисквания за защита на класифицираната информация, който по непредпазливост е станал причина да бъде разкрита информация, представляваща държавна тайна. Това е престъпление по чл. 359 от НК".

Г-н Кокинов, вицепремиерът Дянков, който знаем, че огласи от парламентарната ррибуна договора, за който става въпрос, ще бъде ли разпитван и кога ще се вземе решение дали той има отношение към въпроса?

Ще се въздържа да коментирам тези подробности , тъй като самият диспозитив на постановлението за образуване и делото са с гриф за сигурност и рискувам да бъда обвинен в изнасяне на класифицирана информация.

Министър Симеон Дянков и Министерството на финансите няма да коментират оповестената информация за образувано досъдебно производство за изнасяне на класифицирана информация, докато не завършат процесуално-следствените действия и компетентните органи не приключат своята работа. Това се казва в официалното съобщение на финансовото министерство по темата.