Разследване на Би Би Си разкрива международна мрежа за кучешки боеве, организирана от българи. Разкритията били направени със съдействието на неправителствената организация „Лига срещу жестоките спортове“ и частни детективи, посочва NOVA.
 
Установен е основният организатор на мрежата – Ивайло Николов от Русе, собственик на развъдник за питбули и на фирма за превоз на животни. Той е свързан с компания, която купува, продава и транспортира кучета по целия свят.
 
Балканите се превръщат в център на Европа за организиране на кучешки боеве, се твърди в материала.
 

Разследващите под прикритие дори успяват да поръчат питбул с високи бойни качества от Молдова, който срещу 3000 евро трябва да им бъде доставен в България с издаден от български ветеринарен лекар паспорт.
 
Според разследващите Николов е доставял животни в поне 29 страни по цял свят – от Виетнам, Непал, Пакистан и Близкия изток, до Западна Европа и САЩ.
 
В репортажа са показани и кадри от бой между питбули, в който ясно се чува българска реч.
 
Ивайло Николов документирал работата си и във Facebook. От „Лига срещу жестоките спортове“ видели постове, които водели до улики срещу българина. Така, например, на една от снимките се вижда, че той транспортира кучета, които не са просто домашни любимци. Друг фотос показва ранени животни. В постове на Николов са използвани термини, които обикновено се употребяват при боевете между кучета.
 
Организирането и участието в боеве с животни, както и отглеждането, тренирането или предоставянето на животни за боеве, е инкриминирано у нас от 2011 г. насам и се наказва със затвор до 5 години и глоба до 10 000 лв.
 
Промените бяха приети след разследване на NOVA, което разкри схема за провеждане на кучешки боеве около София с участието и на служител от МВР. Тогава от вътрешното министерство наказаха полицая само с мъмрене.
nova.bg